Go to Top

Hitrejše vračilo dohodnine, če boste uporabili eDavke

Iz Finančne uprave RS so sporočili, da zavezance, ki bodo vlogo za vzdrževane družinske člane oddali prek eDavkov, čaka 4 dni hitrejše vračilo dohodnine. Poleg tega pa bo oddaja vloge po elektronski poti dovoljena vse do 20. februarja 2018.

>>> Kako poteka ustanovitev podjetja oziroma registracija s.p. in kako priti do dodatnega zaslužka? Prednosti in slabosti samozaposlitve vam razkrijemo na našem brezplačnem izobraževanju!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vsi tisti, ki med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate to storiti na posebni vlogi. T. i. vloga za vzdrževane družinske člane 2017 se mora oddati najkasneje do 5. februarja 2018. Na Fursu zdaj podaljšujejo rok in obljubljajo hitrejše vračilo dohodnine, če boste omenjeno vlogo oddali prek sistema eDavki.

>>> Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Več časa za oddajo vloge in hitrejše vračilo dohodnine

Podatki Fursa kažejo, da je v preteklih letih prek sistema eDavki vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oddalo manj kot 10 odstotkov zavezancev. To pomeni, da so morali uslužbenci finančne uprave skoraj mesec dni vnašati podatke z več kot 220.000 papirnatih obrazcev v svoj informacijski sistem.

Zato so letos pripravili dve novosti, ki naj bi spodbudili zavezance, da vloge oddajo po elektronski poti.

>>> Če boste oddali vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane prek eDavkov, boste imeli naslednji dve ugodnosti:

  1. Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane boste lahko oddali preko eDavkov do 20. februarja 2018. Za oddajo boste tako imeli 15 dni več časa, kot zavezanci, ki bodo vlogo oddali na papirnatem obrazcu. Zanje se skrajni rok izteče 5. februarja 2018.
  2. V primeru priznane posebne olajšave in ugotovljenem preplačilu dohodnine, vam bo denar nakazan na vaš TRR 4 dni prej, kot sicer.
Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na Fursu so pojasnili, da so tistim zavezancem, ki jim je na podlagi informativnega izračuna dohodnine pripadalo vračilo dohodnine, nakazovali sredstva na njihove TRR zadnjih pet dni pred iztekom roka za vračilo preplačila dohodnine. Zavezanci so denar prejemali po naključnem vrstnem redu.

>>> Kateri so pomembni roki za dohodnino 2017 v letu 2018?

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki bodo oddani preko eDavkov, enostavnejša in hitrejša, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine, prejeli  vračilo dohodnine na svoj TRR nekaj dni prej, kot ostali zavezanci.

hitrejše vračilo dohodnine

Konkretno to pomeni, da bodo omenjeni zavezanci prejeli nakazana sredstva 4 dni pred iztekom roka vračila dohodnine. Ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka.

Ste si že izračunali, kaj se vam najbolj izplača?

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Komentarjev (13)

  • Ivka mehič 17. Januarja 2018 - 15:49 Odgovori

    Nism ne vem kaj je bolj

    • Manca Borko Grimšič 18. Januarja 2018 - 12:39 Odgovori

      Pozdravljeni, pri izračunu, kako se vam najbolje izplača uveljavljati olajšavo za vzdrževane družinske člane, si lahko pomagate z našim kalkulatorjem. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

    • Manca Borko Grimšič 5. Februarja 2018 - 15:22 Odgovori

      Pozdravljeni, sporočilo Fursa o tem najdete tukaj. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Patricia Štupar 6. Februarja 2018 - 15:04 Odgovori

    Pozdravljeni,
    meni vloge danes noče sprejeti. Obrnila sem se na njihovo spletno mesto za pomoč.

    • Manca Borko Grimšič 7. Februarja 2018 - 9:31 Odgovori

      Hvala za sporočilo! Bomo preverili, kaj se dogaja! Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Manca Pogacnik 11. Februarja 2018 - 20:06 Odgovori

    Pozdravljeni. Zakaj mi ne sprejme napovedi za odmero dohodnine? Napise mi, da bom napoved lahko oddala po 15.6? Datum za oddajo je 20.2. Prosim za odgovor.

  • Danica 12. Februarja 2018 - 18:42 Odgovori

    Pozdravljen
    rada bi oddala napoved za dohodnino po el. pošti, ker mi je delodajalec šele 2.2, poslal izpis.

    Ker nimam pravega digitalnega certifikata in bi pridobitev novega morda predolgo trajala ,sem se odločila za registracijo. Ker svoje lanske napovedi ne najdem, moževo sem dobila,ne morem vpisat IDD št. Torej bi počakala da mi pošljejo kodo iz FURS-a.

    Zanima me koliko dni to traja
    zatakne pa se še pri vpisovanju up.imena in gesla.Kljub upoštevanju koliko in kakšne znake lahko vpišeš, mi vsakič,izbriše gesla,zgoraj pa napiše,da mora imeti uporabniško ime od 8-20 znakov.Up. ime ostane napisano.
    Zato me zanima ali obstaja kdo,ki bi mi pomagal, da se uspešno registriram in pravočasno oddam, vlogo.

    Danes sem kar ogromno časa vrtela tehnično pomoč (05 2976 800) in se pošteno naposlušala tajnice.

    Ali lahko vlogo oddam preko prijateljičinega certifikata.

    Prosim za hiter odgovor

    Hvala LP
    D.D.

    • Manca Borko Grimšič 14. Februarja 2018 - 9:07 Odgovori

      Pozdravljeni, pri teh tehničnih vprašanjih vam žal ne moremo pomagat. Poskusite še priklicati tehnično pomoč na Fursu. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Olja Srečo 14. Februarja 2018 - 10:36 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me, če lahko preko eDavkov druge osebe vložim dokument (za uveljavitev olajšave za vzdrževane druž. člane …) na svoje ime? torej, ker sam nimam certifikata za e Davke, oddam dokument preko druge fizične osebe, ki ima certifikat in možnost uporabe eDavkov?Hvala za odgovor in lp!

    • Manca Borko Grimšič 15. Februarja 2018 - 8:56 Odgovori

      Pozdravljeni, lahko, vendar jo morate pooblastiti za oddajo vaše obrazce preko e-davkov. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Zoran Župevec 19. Julija 2018 - 11:57 Odgovori

    V eDavkih lahko kdorkoli ureja stvari za kogarkoli, a le, če je dotični prej na FURS dostavil podpisan obrazec o pooblastitvi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja