Go to Top

Gradbeno podjetje – boljši časi po večletni suši

Gradbeno podjetje je trenutno dobra poslovna ideja. Za slovensko gradbeništvo po večletni suši, ki je panogi odnesla dve tretjini realizacije in polovico zaposlenih, prihajajo boljši časi.

Živahno brnenje strojev na gradbiščih in vse več naložb v gradbene projekte vlivata optimizem za vsako dobro gradbeno podjetje. Gradbeništvo v Sloveniji je denimo junija lani po podatkih Evropskega statističnega urada (Eurostat) zabeležilo 12,1 odstotno rast, kar je najvišja rast med državami Evropske unije. Razmislite torej o poslu v gradbeništvu.

Gradbeno podjetje – katero kategorijo izbrati?

gradbeno podjetjeČe se še niste odločili za specifično dejavnost, ki jo bo opravljalo vaše gradbeno podjetje, boste morda odgovor našli v prispevku o kategorijah gradbeništva. Gradbeništvo je v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) razdeljeno v tri podkategorije: gradnja stavb, gradnja inženirskih objektov in specializirana gradbena dela. Pri tem so upoštevane tako nove gradnje kot obnovitvena dela, popravila, vzdrževanje, postavljanje montažnih stavb ali objektov na gradbišču in tudi gradnja začasnih objektov. Gradbeni strokovnjaki menijo, da je prihodnost za vaše gradbeno podjetje v trajnostnem gradbeništvu. Sicer pa je opravljanje dejavnosti znotraj gradbeništva mogoče tudi na obrtni način.

Preden ideja za vaše gradbeno podjetje zaživi, se morate odločiti, kakšno obliko podjetja boste registrirali. Postopek ustanovitve podjetja lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na naši VEM točki.  Naši izkušeni referenti vas bodo vodili skozi aplikacijo e-VEM in sproti poskrbeli, da bodo vse stvari ustrezno izpolnjene in morebitna vprašanja razjasnjena. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali ustanoviti s. p. ali d.o.o. Pred dokončnim prvim korakom morate dobro preračunati tudi številke – ali veste, koliko boste morali nameniti za plače zaposlenih? In ne pozabite na ključen faktor za dobro poslovanje: dobrega računovodjo.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Največ stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki

Slabi časi za vaše gradbeno podjetje so – upajmo – mimo. V letu 2016 smo v Sloveniji beležili najnižji obseg gradbenih del v zadnjih dvajsetih letih. A s Statističnega urada RS prihaja dobra novica o gradbeništvu v lanskem letu. Lani je bilo v Sloveniji dokončanih 3.044 stanovanj ali 2 % več kot v letu 2016. Število zaključenih stavb pa je 6.588 (stanovanjskih in nestanovanjskih). Največ stanovanj je bilo dokončanih v Ljubljani (188), na Vrhniki (114) in na Bledu (95). Tudi sicer osrednjeslovenska regija prednjači po gradbeni dejavnosti.

In še namig: fizične osebe so lani  investirale v gradnjo več kot pravne osebe. Zgradile so 5.668 stavb ali skoraj 86 % vseh. Največji del sredstev so investirale v gradnjo enostanovanjskih stavb (59 % vseh zgrajenih površin) in kmetijskih stavb (23 % površine). Pravne osebe pa so gradile največ industrijskih stavb in skladišč ter stavb splošnega družbenega pomena. Površina dokončanih stanovanj v enostanovanjskih stavbah je bila povprečno 160 kvadratnih metrov, v večstanovanjskih stavbah pa 82 kvadratnih metrov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja