Go to Top

Gotovina še vedno najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo!

Gotovina v letu 2022 v evrskem območju ostaja največkrat uporabljeni plačilni sistem!

Gotovina je bila tudi v letu 2022 v evrskem območju najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo. A podatki kažejo, da delež uporabe gotovine v evrskem območju pada. Kaj pa v Sloveniji? Mimogrede, če bi želeli odpreti s.p. ali d.o.o., lahko to storite pri nas! Veste, na kaj morate biti pozorni, če želite poslovati kot normiranec s.p.? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij!

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj kaže študija o plačilnih navadah potrošnikov v evrskem območju?

Gotovina je v letu 2022 v evrskem območju ostala najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo. Študija o plačilnih navadah potrošnikov v evrskem območju je bila izvedena v okviru ECB. In sicer so jo izvedli tretjič. Pred letom 2022 so jo opravili še leta 2016 in 2019. Gotovina ostaja najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo, a uporaba gotovine upada. Leta 2016 je bila na primer gotovina uporabljena pri 79 % vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih in med posamezniki. Leta 2019 je bilo gotovinskih plačil 72 %. Raziskava za leto 2022 pa kaže, da je bila gotovina uporabljena v 59 % transakcij.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Več je plačevanja s karticami v evrskem območju

Za to, da se gotovina uporablja manj kot v preteklosti, so »kriva« elektronska plačila. Delež plačil v evrskem območju, ki se opravijo s kartico, je za leto 2022 znašal 34 %. Leta 2016 je bila ta 19-odstoten, leta 2019 pa 25-odstoten. Povečuje pa se tudi delež plačil z mobilnimi aplikacijami. Ta je leta 2022 znašal 3 % (leta 2019 pa odstotek). Potrošniki elektronska plačila uporabljajo predvsem za plačila večjih vrednosti. Kljub temu, da se gotovina za plačila ne uporablja več tako pogosto kot se je v preteklosti, jo 60 % sodelujočih v študiji vidi kot pomembno možnost plačila. Kot razlog navajajo predvsem lažje upravljanje osebnih financ, ohranjanje anonimnosti in takojšnje plačilo. Na drugi strani pa plačila s kartico dojemajo kot hitra in enostavna.

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, za koliko se bo zvišala?

Gotovina oz. plačevanje z gotovino v Sloveniji še vedno daleč najpogostejše

Študija je še pokazala, da so razlike med državami in plačevanju med posameznimi članicami evrskega območje precejšnje. Slovenija sodi med države, kjer je bila gotovina najbolj pogosto uporabljena. In sicer je bila gotovina v 2022 uporabljena pri 73 % plačil na fizičnih prodajnih mestih. Pogosteje so jo v evrskem območju uporabljali le na Malti (77 %). Gotovina pa je v nekaterih državah evrskega območja za plačevanje uporabljena v precej manjšem deležu kot v Sloveniji. Na Finskem in Nizozemskem je na primer gotovina uporabljena le v 19 oz. 21 %. Na Finskem kar 70 % transakcij opravijo s karticami, na Nizozemskem pa je ta delež 67-odstoten.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja