Go to Top

Gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo je vedno bolj tesno

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo  Zdravko Počivalšek se mudi v največji državi na svetu, kjer se dogovarja za še globlje gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo. Cilj poslovnega obiska delegacije gospodarskega ministrstva je tudi ohranitev dobrih odnosov z našo največjo zunaj trgovinsko partnerico zunaj Evropske unije in Zahodnega Balkana.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun? Ali veste, kako uveljaviti strošek nakupa avtomobila in druge opreme? Ste seznanjeni z vsemi roki oddaj dokumentov, katerih podjetnik ne sme zamuditi? Ali veste, kako postati zavezanec za DDV? Pridite na DATO, kjer vam izdamo vse, da bo vaša pot v poslovni svet potekala čimbolj enostavno.

Več informacij

Gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo: cilji

  • Ohranitev in povečanje ruskih investicij v Slovenijo

Ruska federacija ostaja tradicionalno pomemben gospodarski partner Slovenije, obseg trgovine med državama namreč kljub padcu v lanskem letu presega milijardo evrov. Minister je pri tem izpostavil predvsem veselje ob dejstvu, »da so v preteklosti predvsem slovenska podjetja investirala v Rusko federacijo, danes pa se lahko pohvalimo tudi s povečevanjem ruskih investicij v Slovenijo«.

Gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo spodbujamo tudi v podjetju Data d. o. o. Zato smo vzpostavili spletno stran z vsemi potrebnimi informacijami za ustanovitev podjetja v Sloveniji.

  • Krepitev in širitev ruskega trga, ki je za Slovenijo eden izmed najpomembnejših 

gospodarsko sodelovanje med slovenijo in rusijoNikolaj Nikiforov, minister za zveze in množične komunikacije Ruske federacije, je velik prijatelj in ambasador Slovenije, obenem pa predseduje na ruski strani Mešane vladne komisije Rusije in Slovenije. V svojem nagovoru na sprejemu Slovenske turistične organizacije je minister Počivalšek spomnil, da je ruski trg eden izmed najpomembnejših trgov za Slovenijo ter izrazil prepričanje, da k temu zagotovo pripomore tudi odlična letalska povezava Slovenije z Moskvo. Direktorica STO Maja Pak pa je dejala, da je izjemna raznolikost, ki jo Slovenija ponuja na majhnem prostoru, ena izmed ključnih lastnosti naše države, ki privablja ruske turiste. Več o tem, da je Slovenija Rusom privlačna in varna država, si lahko preberete v tem prispevku.

  • Interes po tujih neposrednih investicijah povod v Memorandum

Minister Počivalšek je sestankoval tudi s predsednikom ruske investicijske agencije RIA Jurijem Spiridonovim, kjer je izrazil interes za večje sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo na področju tujih neposrednih investicij. Slovenska SPIRIT in ruska RIA sta zatem podpisali tudi Memorandum o sodelovanju, katerega namen je ustvarjanje ugodnejših pogojev za izvedbo tujih investicij ter pomoč pri promociji in realizaciji investicijskih projektov.

Gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo je vedno tesnejše!

Klikni in deli

  • Startup programi v podporo slovenskim podjetjem pri prodoru na ruski trg

V luči spodbujanja slovenskih podjetij pri poslovanju na ruskem trgu je minister Počivalšek izpostavil tudi srečanje z dekanom moskovske šole ekonomike, s katerim je spregovoril o možnostih oblikovanja startup programov v podporo slovenskim podjetjem pri prodoru na ruski trg.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Na enem izmed najpopularnejših seminarjev na področju podjetništva izveste, kako iz hobija ali ideje ustvarite svoj posel. Z veliko volje, truda in nekaj podjetniškega znanja je to več kot mogoče. Na DATI za vas organiziramo brezplačno predavanje!

Več informacij
  • Razširitev panog

»Največji poudarek bomo dali trgovini, investicijam in turizmu, kot tudi področju sodelovanja pri prenosu novih znanj in tehnologij,« je pred odhodom povedal minister Počivalšek. Ob tem je izrazil tudi željo, da bi se sodelovanje med državama poleg tradicionalnih panog, kot so farmacija, prehrambna industrija in avtomobilska industrija, razširilo na nova področja glede na trende v svetovnem gospodarstvu.

  • Sodelovanje na področju znanosti in tehnologije

Današnji dan je namenjen povratnemu obisku Zvezdnega mesta, kjer se bo slovenska delegacija sestala z dr. Yurijem Lonchakovim, vodjem centra za izobraževanje kosmonavtov Yuri Gagarin. Minister Počivalšek je namreč februarja sprejel delegacijo Zvezdnega mesta in že takrat začrtal možnosti sodelovanja, kot je dejal to vidi predvsem na znanstvenem in gospodarskem področju. »Dostop do vesoljske postaje namreč omogoča potenciale za znanost, potrebe vesoljske industrije pa ponujajo priložnosti za slovensko tehnologijo, razvoj materialov in predelovalno ali kemijsko industrijo,« je ob tem dejal.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja