Go to Top

Gospodarsko gibanje

Rast zaposlenih bo letos nižja kot lani, pričakuje pa se nominalno rast povprečne bruto plače, tako gospodarsko gibanje napovedujejo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Gospodarsko gibanje zaposljivosti: v javnem sektorju bo naraščala

Rast zaposlenosti (0,9 -odstotna) bo ob skromnejši rasti aktivnosti nekoliko nižja kot leto prej. Zaposlenost je začela okrevati ob koncu 2013, rast pa se je lani okrepila za 1,4  odstotka, in sicer v večini v dejavnostih zasebnega sektorja, zlasti v srednje tehnološko zahtevnih predelovalnih dejavnostih, gostinstvu, prometu in trgovini.

Rast je v zadnjih dveh letih najizrazitejša v zaposlovalnih dejavnostih, ki delovno silo posredujejo v druge dejavnosti, predvsem v predelovalne dejavnosti, a se je njihov prispevek k skupni rasti zaposlenosti lani zmanjšal.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Znate izstaviti račun? Veste, kako uveljaviti strošek nakupa opreme? Ali veste, kako postati zavezanec za DDV? Pridite na seminar in izvedeli boste, o čem govorimo.

Več informacij

V javnem sektorju bo zaposlenost še naprej naraščala, a bo rast še vedno skromna zaradi ohranjanja javnofinančnih omejitev.

Pričakujejo, da se bo zaposlenost znižala v gradbeništvu, ob skromni aktivnosti pa znova tudi v finančni in zavarovalniški dejavnosti. V prihodnjih dveh letih se bo rast zaposlenosti nadaljevala, a bo zaradi naraščajočim demografskim pritiskom skromnejša.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Umarjeva napoved za 2016-2018 kaže na nižje število brezposelnih

V lanskem letu se je število registriranih brezposelnih ob višji aktivnosti in okrepljenem zaposlovanju opazneje zmanjšalo, ugodna gibanja pa se bodo nadaljevala tudi v obdobju 2016-2018.

Manj je bilo tudi iskalcev prve zaposlitve, najverjetneje zaradi manjše generacije mladih, ki je končala šolanje.  Do zmanjšanja brezposelnih bo ob nadaljnji gospodarski rasti prišlo tudi v naslednjih dveh letih. Na to bodo po naši oceni vedno močneje vplivala tudi demografska gibanja, ko se delovno sposobno prebivalstvo (20-64 let) zmanjšuje.

Kljub najvišjim trinajstim plačam in božičnicam v sedmih letih počasnejša rast plač.

Klikni in deli

Gospodarsko gibanje: kljub najvišjim božičnicam zasebni sektor nižje plače od javnega

Gospodarsko gibanje

Po upočasnitvi v lanskem letu na Umarju pričakujejo, da se bo nominalna rast povprečne bruto plače letos okrepila za 1,7 odstotka, a le zaradi precej višje rasti v javnem sektorju.

Rast plač v zasebnem sektorju se je lani upočasnila, kljub najvišjim trinajstim plačam in božičnicam v zadnjih sedmih letih.

Javni sektor

  • V javnem sektorju se bo zaradi zadnjih dveh plačnih dogovorov in nadaljnje rasti v javnih družbah povprečna bruto plača letos močno zvišala (za 3,5  odstotke).

Zasebni sektor 

  • Rast plač se je lani upočasnila v večini dejavnosti, vključno s predelovalnimi dejavnostmi, kjer je bila najvišja.
  • Pričakuje se, da bo nominalna rast povprečne bruto plače v zasebnem sektorju podobna kot lani.

V obdobju 2017–2018 na Umarju pričakujejo zmerno pospešitev nominalne rasti povprečne bruto plače, pri tem se bo rast v zasebnem sektorju okrepila, v javnem pa upočasnila. Ob predvideni rasti cen bo v omenjenem obdobju realno zvišanje povprečne bruto plače v obeh letih predvidoma precej skromnejše kot letos.

Gospodarsko gibanje na kratko

Pomladanska napoved rasti bruto domačega proizvoda v letu 2016 je 1,7 odstotna, v letu 2017 pa 2,4. Na gospodarska gibanja bodo vplivale predvsem razmeroma umirjena rast tujega povpraševanja, občutno spremenjena dinamika rasti investicij po izteku možnosti črpanja sredstev EU iz prejšnje finančne perspektive in nadaljnja krepitev zasebne potrošnje.

Upočasnitev gospodarske rasti glede na lansko leto bo predvsem posledica znatno nižjega obsega državnih investicij. Nekoliko nižja bo po zastoju v zadnjem lanskem četrtletju tudi rast izvoza, so še zapisali.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja