Go to Top

Gospodarska rast 2018 ugodna za nov posel

Gospodarska rast 2018 je ugodna za nove podjetniške ideje. Napovedi različnih ustanov o konkretni rasti so sicer različne, a optimistične.

gospodarska rast 2018Čas je torej pravi, da razmislite o samozaposlitvi. A čeprav je gospodarska rast 2018 ugodna, se tudi v podjetniške vode ni pametno vreči na glavo, ne da bi preverili globine vode. Vabimo vas k udeležbi na brezplačnem seminarju o tem, kako lahko zaslužite s poslovno idejo. Naš sklop priprav na podjetniško pot se nadaljuje s seminarjem o prednostih in slabostih zaposlitve.

Ko pa se dokončno odločite, da boste ustanovili podjetje, se nam pridružite na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Izkoristite priložnost, saj boste brezplačno izvedeli vse, kar morate vedeti o vstopu v podjetniški svet.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Gospodarska rast 2018: okoli 5 odstotkov

Najvišjo rast bruto družbenega proizvoda (BDP) za leto 2018 je napovedal Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR)  in sicer 5,1-odstotno. Sledu napoved mednarodne Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) s 5-odstotno rastjo in Evropske komisije (4,7%). Banka Slovenije pa je pred kratkim zvišala napoved letošnje gospodarske rasti s 4,2 odstotka na 4,6 odstotka.

Prihodnje leto naj bi gospodarska rast znašala 3,9 odstotka, v 2020 pa naj bi upadla na 3,4 odstotka. V Banki Slovenije poudarjajo, da so gospodarske razmere trenutno ugodne in nad evropskim povprečjem, napovedi za letos in naslednja leta pa tudi kažejo na razmeroma ugodna gibanja. V zadnjih letih se krepita tudi zasebna potrošnja in vlaganje, ki bosta prispevala največji delež h gospodarski rasti.

Zasebna potrošnja naj bi letos zrasla za 3,5 odstotka, nato pa tudi v 2019 in 2020 ostala na ravni okoli treh odstotkov. Rast potrošnje spodbujata rast zaposlovanja in pričakovana rast plač. Zaposlovanje se bo do 2020 še naprej krepilo. Rast plač bo višja in naj bi v obdobju do 2020 v povprečju dosegla okoli 4,5 odstotka. A po prepričanju Banke Slovenije to ne ogroža stroškovne konkurenčnosti gospodarstva, saj bodo realne plače rasle bolj ali manj skladno z rastjo produktivnosti.

Podpiramo vas pri vodenju podjetja

Pri zanesljivem vodenju novega podjetja se lahko zanesete na naše izkušene računovodje. Naročite se na e-novice Data, saj prinašajo uporabne podjetniške informacije. Na naši spletni strani pa so na voljo tudi številni kalkulatorji, ki vam olajšajo podjetniške naloge, denimo izračun plače.

Nizka zadolženost podjetij, povečan obseg zadržanih dobičkov in visoka izkoriščenost zmogljivosti bodo poganjale naložbe podjetij, medtem ko bodo ugodna gibanja na nepremičninskem trgu spodbujale naložbe v stanovanjsko gradnjo. Postopno naj bi se vendarle nekoliko bolj okrepile tudi državne naložbe zaradi zagona nekaterih infrastrukturnih projektov in pospešenega črpanja sredstev EU-ja.

Ugodne gospodarske razmere spodbujajo tudi rast cen življenjskih potrebščin. Pričakovana letna inflacija naj bi letos dosegla dva odstotka in se do 2020 okrepila na 2,3 odstotka. S tem naj bi ostala precej nad inflacijo v evropskem območju.

Vir: rtvslo.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja