Go to Top

Gojenje zelišč je lahko dobra ideja za posel

Domača zelišča, sveža ali posušena, nam omogočajo pripravo okusnejših jedi ali pa kuhanje dobrih čajev. Za nekatere je gojenje zelišč hobi, za druge pa morda odlična poslovna priložnost. Ste že pomislili, da je gojenje zelišč lahko dobra ideja za posel? V nadaljevanju predstavljamo, kakšni so pogoji za opravljanje tovrstne dejavnosti.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden registrirate podjetje, pridobite vse potrebne informacije na našem brezplačnem svetovanju.

Več informacij

Če se želite ukvarjati z gojenjem začimbnih, aromatskih in zdravilnih rastlin, boste najprej morali registrirati želeno obliko podjetja, največkrat gre za obliko s. p. – samostojnega podjetja. Postopek je hiter, enostaven in brezplačen, to pa lahko storite tudi na VEM točki DATA.

Za gojenje zelišč bo potrebno registrirati dejavnost Gojenje začimbnih, aromatskih in zdravilnih rastlin, ki se v Standardni klasifikaciji dejavnost (SKD 2008) uvršča pod šifro 01.280.

Sem spada:

  • gojenje trajnih in sezonskih začimbnic: popra (piper spp.), pekoče paprike, feferonov, čilija (capsicum spp.), muškatovca, cimeta, janeža, komarčka, badijana, nageljnovih žbic (klinčkov), ingverja, vanilje, bazilike in drugih začimbnih dišavnic;
  • pridelovanje hmelja;
  • gojenje rastlin za pridobivanje narkotikov;
  • gojenje rastlin, ki se uporabljajo pri proizvodnji parfumov, v farmaciji ali za insekticidne, fungicidne in podobne namene.

Postopek registracije podjetja sicer natančneje predstavljamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

gojenje zelišč

Gojenje zelišč pa je lahko povezano tudi z drugo, povezano dejavnostjo (spomnimo, naknadna doregistracija dejavnosti v vašem podjetju je popolnoma brezplačno), denimo z izdelovanjem sadnih in zelenjavnih napitkov. Več o pogojih za opravljanje te dejavnosti smo pisali v Zmiksaj in prodaj: kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev?.

Prijava na izobraževanje

Za gojenje zelišč bo potrebna tudi registracija živilskega obrata

Pred pričetkom oddaje živila na trg se morajo obrati na področju primarne proizvodnje registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Nosilec živilske dejavnosti mora vlogo oddati najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja. To lahko stori tako, da izpolni obrazec za registracijo obrata in spremembo podatkov.

Za gojenje in trženje domorodnih in tujerodnih vrst organizmov, ki se uporabljajo za namen biotičnega varstva rastlin, mora uporabnik pridobiti še dovoljenje pri pristojnem organu. Na to vas bo sicer opozoril tudi referent Datine VEM točke ob sami registraciji vašega podjetja oziroma doregistraciji dejavnosti.

Podrobne informacije o pogojih za opravljanje dejavnosti:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja