Go to Top

Zmiksaj in prodaj: kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev?

Praznični december je mimo in čas je za nekaj svežega – poživite svoje telo s svežimi smutiji, svojo denarnico pa z dodatnim zaslužkom – kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev?

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Smoothie, smuti oziroma tudi “zmešanček”, je napitek iz zmešanega sadja in/ali zelenjave. Veliko smutijev poleg svežega vsebuje tudi zmrznjeno sadje, zmleti led in zmrznjen jogurt. Naša poslovna ideja za vas pa je izdelava in prodaja smutijev.

Ko imate opravka s hrano, so pravila stroga

Seveda, kar se tiče legalnega opravljanja dejavnosti, povezane s hrano, so pravila in pogoji precej strogi. Tako tudi pri tem ne boste ušli pogoju HACCAP in registraciji živilskega obrata v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Podrobneje o tem smo pisali v prispevku Želite postati pek? Preverite, kakšni so pogoji!.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Proizvodnja sadnih in zelenjavnih sokov

Najbolj generalna dejavnost, ki jo morate registrirati za to, da postanete glavni pripravljalec smutijev v mestu, je dejavnost pod šifro 10.320 Proizvodnja sadnih in zelenjavnih sokov. Sem spada tudi proizvodnja koncentratov iz svežega sadja ali zelenjave.

Da pa boste prišli do svežega sadja in zelenjave, morate le te sestavine tudi nakupiti. Za to bo potrebna registracija dejavnosti 46.110 Posredništvo pri prodaji kmetijskih surovin, živih živali, tekstilnih surovin, polizdelkov, kamor se uvršča tudi dejavnost kmetijskih zadrug brez lastne proizvodnje.

kako zaslužiti z izdelavo in prodajo smutijev

Če sadje in zelenjavo pridelujete sami, morate registrirati …

Če pa – toliko bolje – zelenjavo pridelujete sami ali sadovnjak, potem za vas pridejo v poštev naslednje šifre:

  • 01.110 Pridelovanje žit (razen riža), stročnic in oljnic (v ta podrazred spadajo vsi načini pridelovanja žit, stročnic in oljnic na poljih, tako naravnih kot gensko spremenjenih; od koruze, ovsa do fižola, soje in različnih semen)
  • 01.130 Pridelovanje zelenjadnic in melon, korenovk in gomoljnic (sem spada pridelovanje listnatih ali stebelnih vrtnin: artičoke, beluši, radič, špinača itd., pridelovanje vrtnin plodovk: paprike, lubenica ipd., pridelovanje vrtnin čebulnic, korenovk in gomoljnic: pesa, repa, čebula itd., ter pridelovanje sladkorne pese, tudi semena sladkorne pese; pridelovanje krompirja in drugih korenov in gomoljev z veliko vsebnostjo škroba; pridelovanje gob; pridelovanje semena vrtnin, razen semena pese; pridelovanje drugih vrtnin in gojenje drugih dišavnic: pehtran, majaron itd.)
  • 01.230 Gojenje citrusov

Pisali smo že o tem, da vam lahko pridelovanje buč in gob prinese dodatni zaslužek?

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

  • 01.240 Gojenje pečkatega in koščičastega sadja
  • 01.250 Gojenje drugih sadnih dreves in grmovnic (sem spada pridelovanje jagodičevja, pridelovanje semen jagodičja in drugega sadja, pridelovanje lupinastega in drugega sadja)
  • 01.270 Gojenje rastlin za izdelavo napitkov
  • 01.270 Gojenje rastlin za izdelavo napitkov (gojenje rastlin za napitke, kot so kava, kakav, pravi čaj ter drugih rastlin za napitke in zeliščne čaje (šipek, meta, kamilica ipd.)
  • 01.280 Gojenje začimbnih, aromatskih in zdravilnih rastlin (gojenje trajnih in sezonskih začimbnic; pridelovanje hmelja; gojenje rastlin za pridobivanje narkotikov- gojenje rastlin, ki se uporabljajo pri proizvodnji parfumov, v farmaciji ali za insekticidne, fungicidne in podobne namene)

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pojdite dlje od prodaje smutijev – pripravite recepte, organizirajte delavnico!

Ko se odločite za vse potrebne registracije vaših dejavnosti – ob tem naj vas spomnimo, da je vsaka nadaljnja doregistracija dejavnosti popolnoma brezplačna – lahko začnete smutije, seveda po standardih in opravljenih minimalnih tehničnih ter higienskih pogojih, prodajati, denimo, po podjetji. Gre torej za direktno prodajo fizičnim oseba – od vrat do vrat.

Za izvajanje te dejavnosti bo potrebna registracija 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.

Nadalje lahko s podjetji začnete sodelovati, organizirati predavanja na temo zdravega življenja in podobno; v tem primeru boste morali registrirati dejavnost 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje.

Če se odločite za organizacijo dogodkov na temo zdrave hrane in na predavanje povabite nutricionista to pomeni, da ljudje plačajo vstopnino na dogodek – bo potrebna registracija dejavnosti 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj.

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve


Lahko pa greste še korak dlje in pripravite knjigo z recepti za smutije in jo prodajate npr. na dogodkih. V tem primeru bo potrebna registracija naslednjih dejavnosti:

  • 58.110 Izdajanje knjig
  • 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu
  • 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom

Vse dejavnosti, ki obstajajo in ki jih lahko ob ustreznih pogojih registrirate, najdete v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008).

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Pripravili: Bogdana Rejc in Monika Kern, Data d. o. o.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja