Go to Top

Rusija je naš največji izvozni trgovinski partner, največ dobička so prinesla zdravila

Da ima DATA ogromno uspešnih stikov s poslovanjem državljanov največje države na svetu, je že vsem dobro znano, statistični podatki za lansko leto pa kažejo, da je za Slovenijo pri izvozu glavna trgovinska partnerica med državami, ki niso članice Evropske Unije, prav Rusija.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Kaj pa, če je konkurenca na vratih pravzaprav inšpekcija?

Več informacij

Rusija kot največja izvozna trgovinska partnerica

Slovenija je, po začasnih podatkih v 2015, pri trgovanju z državami, ki niso članice EU, v Rusijo  izvozila 14,3 odstotka celotnega izvoza blaga, iz Kitajske pa uvozila pa 16,9 odstotka celotnega uvoza. Vrednost izvoza je znašala 792 milijonov evrov, največji del pa so predstavljala zdravila. Med državami, ki niso del EU, glede izvoza sledita Srbija ter Bosna in Hercegovina.

Preberite tudi:

rusijaV letu 2015 je Slovenija v države, ki niso članice EU, sicer skupno izvozila za 5.544 milijonov evrov blaga.

Večina trgovanja Slovenije s tujino poteka med Slovenijo in drugimi državami članicami EU, in sicer skoraj štiri petine celotne blagovne menjave Slovenije, medtem ko je trgovanje s preostalimi državami sveta (državami nečlanicami EU) približno petina celotne blagovne menjave Slovenije.

Trgovanje z Rusijo od leta 2008 dalje narašča

Podrobnejši pregled trgovanja z Rusijo razkriva, da je delež izvoza Slovenije v Rusijo od vstopa Slovenije v EU pa vse do leta 2008 rasel, nato je v letu 2009 zaradi finančne in gospodarske krize nekoliko upadel (glede na leto 2008 za 2,4 odstotne točke), največjo vrednost pa je dosegel v letu 2013, ko je znašal 18,9 odstotka izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU, pišejo na Statističnem uradu RS (Surs).

Pri izvozu celotne EU v tujino pa je Rusija četrta najpomembnejša partnerica. V ZDA se je lani izvozilo za okrog 21 odstotkov  celotnega izvoza EU. Pri slovenskem izvozu v države nečlanice EU v letu 2015 pa so bile Združene države na četrtem mestu.

Slovenija je lani v države, ki niso članice EU, skupno izvozila za 5.544 milijona evrov blaga, največ v Rusijo.

Klikni in deli

Med uvozom prednjači Kitajska

Iz držav nečlanic EU je Slovenija v letu 2015 uvozila za 4.493 milijonov evrov blaga, največ iz Kitajske, in sicer za 758 milijonov evrov (oziroma 16,9 odstotka celotnega uvoza blaga iz držav nečlanic EU). Največji delež k temu uvozu v letu 2015 so prispevali proizvodi iz skupine organsko-anorganske spojine. Glede na pretekla leta se je najbolj povečal delež proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov, so še zapisali na Sursu.

Kitajska je bila v letu 2015 najpomembnejša trgovinska partnerica pri uvozu tudi za celotno EU. Uvoz iz Kitajske v EU je bil okrog 20 odstotkov celotnega uvoza EU.

Tudi uvoz blaga iz Turčije postaja čedalje pomembnejši; vrednost uvoza od tam se je od vstopa Slovenije v EU do leta 2015 povečala za trikrat.

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Poslovni načrt je vaša osebna izkaznica v poslovnem svetu. Imate všečnega?

Več informacij

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja