Go to Top

Furs opozarja na napake in še strožji nadzor potrjevanja računov

Za strožji nadzor potrjevanja računov se je Finančna uprava RS (Furs) odločila po tem, ko je ugotovila, da se napake z neupoštevanjem tehničnih specifikacij, kljub obvestilom dobaviteljem programske opreme, še vedno pojavljajo.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži v svetu podjetništva? Brez izkušenj z vodenjem poslov? Ne znate izstaviti računa? Z nami bo lažje! Investirajte v svoje znanje in izkušnje!

Več informacij

 

Furs obljublja strožji nadzor glede potrjevanja računov

nadzor glede potrjevanja računovFurs ob analizi prejetih podatkov o potrjenih računih, podatkov o preverjenih računih s strani potrošnikov in na osnovi izvedenih nadzorov Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) ugotavlja nepravilnosti, ki so posledica napak v postopku pošiljanja podatkov o računih zaradi programskih napak ali neupoštevanja tehničnih specifikacij pri pošiljanju podatkov v sistem davčnih blagajn. Opozarjajo, da bodo v zvezi s tem izvajali še strožji nadzor in v primeru nepravilnosti izrekali globe.

Furs obljublja strožji nadzor davčnega potrjevanja računov!

Klikni in deli

Nadzor glede potrjevanja računov – primeri ugotovljenih nepravilnosti

Furs v sporočilu za javnost navaja tudi nekatere primere ugotovljenih nepravilnosti, “ki jih morajo zavezanci v sodelovanju s svojimi dobavitelji programske opreme nujno odpraviti. V primeru tovrstnih napak bo Finančna uprava RS sicer izvedla ustrezne prekršovne postopke,” so zapisali.

  • ZOI posredovan na FURS (t. j. ZOI v sistemu davčnih blagajn) se ne ujema z ZOI izpisanim na računu,
  • zavezanci račune potrjujejo z napačnim namenskih digitalnim potrdilom (primeri uporabe testnih digitalnih potrdil in digitalnih potrdil zavezanca, ki ni dejanski izdajatelj računa …),
  • napake v programih pri kreiranju ZOI kode (podatki, s katerimi se ZOI koda kreira so nepravilni, ali neresnični, ali nepravilnega formata),
  • zavezanci še vedno pošiljajo podatke o računih v testni sistem,
  • napačno številčenje računov,
  • zavezanci pošiljajo v potrjevanje račune, pri katerih davčna številka operaterja v sistem davčnih blagajn ni posredovana (je ni niti pod R_3.10 ali niti pod R_3.11), ali je posredovana neveljavna davčna številka, ali je posredovana davčna številka dobavitelja programske opreme, namesto davčne številke operaterja, ali je posredovana davčna številka zavezanca pa pri tem ne gre za račun izdan iz avtomata,
  • računi se ne pošiljajo v potrjevanje iz vseh poslovnih prostorov,
  • napake pri kreiranju QR ali druge ustrezne kode ZOI neberljiva QR ali druga ustrezna koda ZOI,
  • račun brez tekoče številke računa; račun brez vseh oznak o računu …

Postopek popravljanja računov zaradi tehničnih napak pri pošiljanju računov v potrditev finančni upravi je opisan v gradivu Davčno potrjevanje računov – pogosta vprašanja in odgovori.

O davčnem potrjevanju računov in nagradni igri, ki je s tem povezana, smo pisali tudi na Dati:

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako najceneje oziroma stroškovno najbolj optimalno zaposliti novega sodelavca? Res poznate vse oblike dela in njihovo obdavčitev?

Več informacij

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja