Go to Top

Furs ne ve za vaš odprt račun v tujini?

Imate odprt plačilni račun v tujini? Podatke o finančnih računih bank in hranilnic, kot so plačilni računi (transakcijski računi), depozitni računi, skrbniški računi in podobno, ki jih imate odprte v tujini, bo namreč Finančna uprava RS (Furs) na podlagi avtomatične izmenjave informacij začela od večine držav, ki so pristopile k izmenjavi podatkov, prejemati prihodnje leto.

Od prihodnjega leta dalje bo Furs na podlagi avtomatične izmenjave informacij prejel podatke o finančnih računih, ki jih imajo rezidenti RS odprte v tujini. To pomeni, da bo prejela podatke o vseh finančnih računih (vključno s podatkom o stanju na računu ali vrednostjo računa), ki jih imajo rezidenti RS odprte v tujini, opozarjajo v sporočilu za javnost.

Prijava na izobraževanje

račun v tujiniV primeru, da imate v tujini odprt depozitni račun (poslovni, čekovni, varčevalni itd.), bo Furs prejel tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom. Seznam držav, ki so pristopile k izmenjavi informacij o finančnih računih, najdete tukaj.

Prijava na izobraževanje

Globe so odvisne od konkretnega primera

Če imate odprt plačilni račun v tujini, ga morate, kot narekuje zakonodaja, v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. Če tega ne storite, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 evrov, za samostojnega podjetnika od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 evrov. To je le globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine, v primeru nastalih drugih davčnih nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), pa so glede tega zagrožene druge, dodatne globe, so zapisali na Fursu.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Račun, odprt v Avstriji?

Sosedni Avstriji je bilo zaradi obstoječih strukturnih razlik dovoljeno, da avtomatično izmenjavo podatkov izvede šele do 30. septembra 2018. Ne glede na to pa se je Avstrija zavezala, da ne bo v celoti izkoristila odstopanja in da bo s prvo izmenjavo informacij začela septembra 2017 in to le za nove račune posameznikov in subjektov, odprte v obdobju od 1. oktobra 2016 do 31. decembra 2016, še pišejo na Fursu.

Imate odprt plačilni račun v tujini, za katerega Furs ne ve?

Klikni in deli

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja