Go to Top

Freelancer – kako to postati v Sloveniji?

Freelancer je beseda, ki jo slišimo iz ust tistih, naveličanih ideje o klasični službi. Službi, ki pomeni 40 urni delovnik in pisarno od 8h do 16h. Pa vendar, kaj freelancer dejansko je? Kako je s tem v Sloveniji?

Freelancer postanete tako, da ustanovite svoje podjetje. Za postopek brezplačne registracije ali za pomoč pri odpiranju podjetja lahko kontaktirate naše podjetniške svetovalce! Pišete jim lahko na data@data.si oziroma jih pokličite na 01/600-1530.

Hitro in brezplačno odprtje podjetja

Kdo je freelancer?

Beseda freelancer izhaja iz angleščine in pomeni osebo, ki za naročnike opravlja delo, pri čemer pa z njimi ni v odvisnem delovnem razmerju. Freelancerji so pravzaprav skupina samozaposlenih, ki ponujajo specializirane storitve za eno ali več strank hkrati. Po slovensko bi takim ljudem lahko rekli »svobodnjaki«. Takšna oblika dela je po svetu vse pogostejša.

Izračunajte si plačo!

Pri katerih poklicih najdemo največ freelancerjev?

Med freelancerji prednjačijo tisti, ki se ukvarjajo z naslednjimi dejavnostmi:

  • IT storitve (programiranje, izdelava spletnih strani, spletno oblikovanje),
  • grafično oblikovanje,
  • lektoriranje,
  • prevajanje,
  • tektstopisje,
  • novinarstvo,
  • različne kulturne dejavnosti, itd.

Ti poklici so že sami po sebi bolj “svobodni” in povezani z ustvarjalnim procesom. Za slednjega vemo, da ni nujno vezan na delovnik, ki traja od 8h do 16h. Prav tako ne zahtevajo nujno prisotnosti na točno določenem delovnem mestu. Torej jih je brez večjih ovir mogoče opravljati tudi doma.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Kakšne so prednosti, če se preživljate kot freelancer?

Kot že omenjeno, je ena izmed njih ta, da lahko delo opravljate kjerkoli. Sami si lahko določite svoj delavnik in ga prilagajate drugim aktivnostim. To je še posebej zanimivo, če imate majhne otroke ali ste bolj nočni in tip in najbolje funkcionirate takrat, ko so drugi že v postelji.

Kot freelancer imate tudi svobodo pri izbiri projektov in strank. Sami postavljate ceno za svoje storitve.

Prispevki za popoldanski s.p. 2023

Na kaj je potrebno paziti?

Delo freelancerja je fleksibilno, a hkrati svoboda terja tudi samodisciplino. Ker nad vami ne ždi nadrejeni, ki bi vas nadziral, morate motivacijo za delo najti sami. Zgodi se, da večkrat dnevno prehajate iz dela v prostočasne aktivnosti. Takrat se meje med delom in zasebnim življenjem zabrišejo. Zato morate biti organizirati in sistematični.

Ker kot freelancer niste vezani na eno stranko, pač pa prehajate od projekta do projekta, si morate znati poiskati delo. Nekateri freelancerji delo iščejo preko različnih spletnih platform. Drugi so bolj pristaši mreženja, spremljanja oglasov in osebnega kontakta s potencialnimi strankami.

Na začetku, ko se na trgu šele uveljavljate, je pomembno, da ste pripravljeni na nestalnost dohodkov. Zato je dobro, da na pot freelancerstva stopite z nekaj prihranki.

S.p. ali d.o.o. – kakšna je razlika?

Kako postati freelancer v Sloveniji?

Postati freelancer v osnovi pomeni postati samostojni podjetnik. Po domače rečeno, potrebno je odpreti tako imenovani s.p. V določenih primerih pa je lahko boljša izbira tudi ustanovitev d.o.o. Področje ustanovitve podjetja podrobneje ureja Zakon o gospodarskih družbah.

Ne veste, katera oblika bi bila boljša za vas? Pri tem vam lahko pomagamo podjetniški strokovnjaki podjetja Data. Vodimo vas skozi celoten proces odpiranja podjetja, še prej pa vam pomagamo razrešiti vse morebitne dileme, ki se vam porajajo pred vstopom na samostojno podjetniško pot.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja