Go to Top

Elektronsko plačevanje bo varnejše

Za elektronsko plačevanje v trgovinah in prek spleta naj bi se uvedla nova pravila. Za opravljanje plačil tako v večini primerov ne bi več zadostovala zgolj predložitev gesla oziroma podrobnost s kreditne kartice, ampak naj bi bili uvedeni dodatni varnostni elementi. V določenih primerih bo potreben tudi prstni odtis.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi radi izvedeli, kako lahko vaš hobi postane dober posel?

Več informacij

Bi radi izvedeli, kako lahko vaš hobi postane dober posel? Vabljeni na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Prijava na izobraževanje

Evropska komisija je sprejela pravila, ki bodo poskrbela, da bo elektronsko plačevanje v trgovinah in prek spleta varnejše. Plačilnih goljufij je namreč veliko, predvsem pri spletnem nakupovanju, ki je vse pogostejše tudi med Slovenci. Sprejeta pravila naj bi tako zmanjšala število goljufij, ki so značilne za elektronsko plačevanje, ter hkrati ščitila zaupnost finančnih podatkov uporabnikov.

“Nova pravila potrošnikom omogočajo uporabo inovativnih storitev, ki jih ponujajo tretje osebe, znane tudi kot podjetja za storitve finančne tehnologije (FinTech), obenem pa ohranjajo stroge zahteve o varstvu podatkov in varnosti za potrošnike in podjetja v EU,” so sporočili iz Bruslja.

>>> Brezstično plačevanje: Kako varno je?

Elektronsko plačevanje bo bolj inovativno

elektronsko plačevanjeZa opravljanje plačil v večini primerov ne bo več zadostovala zgolj predložitev gesla ali podrobnosti s kreditne kartice. Pred izvedbo plačila se bo zahtevala preverba najmanj dveh elementov. To sta lahko fizičen predmet, na primer kartica ali mobilni telefon, in geslo ali biometrični podatek, kot so na primer prstni odtisi. V nekaterih primerih pa bo, skupaj s preverbo omenjenih dveh elementov, potrebna še šifra, veljavna samo za posamezno transakcijo.

Poleg tega so v pravilih določene obveznosti bank in ponudnikov inovativnih plačilnih rešitev in orodij za zagotavljanje informacij o računih. Vsaka banka, ki ponuja spletni dostop do računov, bo morala sodelovati s podjetji FinTech ali z drugimi bankami, ki ponujajo take nove storitve.

V Bruslju obljubljajo, da bo na ta način elektronsko plačevanje bolj varno. Potrošniki pa bodo lahko izkoristili tudi prednosti večje izbire in konkurence pri plačevanju blaga in storitev, kupljenih prek spleta. Prav tako bodo osebne finance lahko učinkoviteje upravljali prek aplikacij, ki združujejo informacije z njihovih računov, odprtih pri različnih bankah.

>>> Evropski potrošniki naklonjeni čezmejnemu spletnemu nakupovanju

Kdaj lahko novo elektronsko plačevanje pričakujemo v praksi?

Po sprejetju standardov s strani Komisije, imajo sicer Evropski parlament in države članice na voljo tri mesece za njihov pregled. Ko bodo spremembe potrjena, bodo imeli banke in drugi ponudniki plačilnih storitev 18 mesecev časa za uvedbo varnostnih ukrepov in komunikacijskih orodij.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja