Go to Top

Elektronski sistem kategorizacije nastanitvenih obratov

Nov elektronski sistem kategorizacije oziroma zvezdic za slovenske hotele in druge nastanitvene obrate naj bi zaživel letos jeseni. Okrepil naj bi prepoznavnost in ugled slovenskega turizma, predvsem pa naj bi bil prijaznejši do ponudnikov turističnih namestitev.

>>> Bi tudi vi oddajali nastanitev v najem? Ne veste, kako se zadeve lotiti? Obiščite naše brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, kjer bomo razložili, kako poteka registracija podjetja in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Uvaja se elektronski sistem kategorizacije nastanitev

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v letu 2016 pristopilo k prenovi sistema kategorizacije. Ta bo prinesla uvedbo sistema Hotelstars za hotele in posodobitev kriterijev za ostale nastanitvene obrate. Trenutni sistem kategorizacije nastanitvenih obratov v Sloveniji je bil nazadnje temeljito posodobljen leta 2008, sedaj pa potrebuje posodobitev, so prepričani na ministrstvu.

V Uradnem listu je bil že objavljen nov Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov. Njegova ključna novost je uvedba standardov Hotelstars za hotele. Pravilnik uvaja tudi posodobitve standardov za vse ostale vrste nastanitvenih obratov ter ureja razmere na področju ocenjevanja nastanitvenih obratov.

Pravilnik bo začel veljati 1. oktobra 2018. Do takrat bo gospodarsko ministrstvo pripravilo nov elektronski sistem kategorizacije in izvedlo potrebna izobraževanja.

Vsi nastanitveni obrati bodo morali kategorijo nastanitvenega obrata uskladiti z določbami tega pravilnika v roku pol leta od njegove uveljavitve. Razen nastanitveni obrati, ki jim je kategorijo dodelil ocenjevalec nastanitvenih obratov – tem velja kategorija do izteka veljavnosti, so pojasnili na MGRT.

Kategorizacija nastanitvenega obrata bo veljavna:

elektronski sistem kategorizacije

  • za hotele v kategoriji štiri zvezdice Superior, pet zvezdic in pet zvezdic Superior tri leta,
  • za hotele v kategoriji ena do štiri zvezdice pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje drugega člena tega pravilnika v kategorijah štiri in pet zvezdic oziroma jabolk pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje 2. člena tega pravilnika v kategorijah ene do treh zvezdic oziroma jabolk do spremembe kategorije.

Hoteli bodo po opravljeni kategorizaciji pridobili novo označevalno tablo, ki bo v skladna s podobo Združenja Hotelstars. Novost pravilnika je, da označevalna tabla ne bo več obvezna za sobodajalce, ki opravljajo gostinsko dejavnost v večstanovanjskih stavbah.

>> Konec lanskega leta je zaživel nov sistem za poročanje o gostih in prenočitvah v turizmu. Vzpostavljen je bil tudi Register nastanitvenih obratov. Več o tem si lahko preberete v prispevku Poročanje o gostih in prenočitvah: Zaživel je nov sistem.

Bi tudi vi oddajali nastanitve turistom?

Če ste iznajdljivi in marljivi, poleg tega pa imate še dobro poslovno idejo ali pa zanimiv hobi, lahko dokaj enostavno pridete do dodatnega zaslužka. O tem razlagamo na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Možnosti za dodaten zaslužek ob službi je kar nekaj. Oddajanje sob gostom lahko denimo povsem zakonito izvajate tudi kot registrirani sobodajalci. Za opravljanje te dejavnosti torej ni pogoj, da registrirate s.p.. Ste pa, če imate s.p., v njem tudi polno zaposleni, medtem ko to za sobodajalce ne velja. Več o tem si lahko preberete v prispevku Oddajanje sob gostom: Ni treba, da imate s.p..

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja