Go to Top

E-računi – kaj so in kako se razlikujejo od elektronskih?

E-računi so v javnosti pogosto omenjeni, a veliko ljudi ne pozna vseh pravil in pogojev, ki so z njimi povezani. Kako se e-računi razlikujejo od elektronskih računov in kako jih podjetniki lahko uporabljajo?

Vas zanima podjetništvo? Ustanovite podjetje pri Dati brezplačno! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije!

Izračunajte plačo z našim kalkulatorjem!

E-računi – kaj so?

Za začetek naj razložimo, da je elektronski račun vsak račun, ki ga stranka ne prejme v fizični obliki. Tukaj najpogosteje govorimo o PDF in Word formatih. E-računi pa imajo standardizirano in zakonsko predpisano obliko – vedno morajo priti v XML obliki. Kako pa to olajša poslovanje in knjiženje podjetnikom?

Odprtje s.p. – hitro, enostavno, brezplačno!

Prednosti e-računov

E-računi imajo prednost pred elektronskimi in fizičnimi računi predvsem po tem, da so narejeni za elektronsko knjigovodstvo. Če podjetje izda račun v fizični obliki oziroma v PDF ali Word formatu, morajo računovodje še vedno ročno vnašati podatke v svojo knjigovodske programe. Ti podatki so po navadi:

  • datum opravljene storitve;
  • datum valute;
  • znesek;
  • prodane storitve oz. produkti;
  • ostali podatki, potrebni glede na program.

E-računi pa računovodjem olajšajo proces, saj XML oblika omogoča direktni »uvoz« računov v računovodske programe. S tem se zmanjša količina napak, storjenih pri uvozu, saj programi lahko avtomatsko prepoznajo vse ključne informacije na izdanem računu. Iz tega razloga se tudi elektronski računi, ki jih lahko programi digitalno preberejo, štejejo kot e-računi.

Postanite stranka našega računovodstva!

računovodsko svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

E-računi – kakšna so pravila?

E-račun velja za izdanega, ko ga podjetje da prejemniku na voljo, da ga prejme. To pomeni, da se lahko e-račun pošlje prejemniku preko elektronske pošte, lahko pa je dostavljen tudi preko spletnega portala. Določiti je treba datum, s katerim račun velja za izdanega, da se izpolnita obveznosti tako dobavitelja za izdajo računa v zahtevanem obdobju in kot tudi prejemnika v zvezi s hrambo računov.

Vse o dnevnicah 2023!

E-računi morajo v vseh primerih odražati dejansko dobavo in zato morajo biti zagotovljene:

  • pristnost izvora;
  • celovitost in čitljivost vsebine;
  • natančno odražanje dobave.

Ustanovite d.o.o. na DATA točki!

E-računi – prednosti je mnogo

E-računi podjetjem olajšajo poslovanje in avtomatizirajo proces. Zaposleni prihranijo veliko časa, računovodski zapisi pa postanejo bolj zanesljivi. Hkrati pa tudi skrbijo za okolje in so preprosti za uporabo. Z e-računom se lahko poravna tudi obvezne dajatve do države.

Če potrebujete pomoč pri implementiranju e-računov v vaš poslovni proces se obrnite na podjetniške svetovalce podjetja Data. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja