Go to Top

E-poročanje v turizmu: Že veste, kakšne bodo spremembe?

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) pripravlja e-poročanje v turizmu. Decembra bo vzpostavljen Register nastanitvenih obratov, poročanje o številu gostov in prenočitvah pa bo z novo aplikacijo eTurizem poenostavljeno. AJPES zato ponudnike turističnih nastanitev ponovno opozarja na prihajajoče spremembe in obveznosti.

Obstoječe nastanitvene obrate je treba vpisati do 28. februarja 2018

Osnova za e-poročanje je Register nastanitvenih obratov, ki bo vzpostavljen s 1. decembrom 2017. Obstoječe nastanitvene obrate bodo morali zavezanci vpisati v register v treh mesecih po njegovi vzpostavitvi. Torej najkasneje do 28. februarja 2018, so sporočili iz AJPES. To morajo storiti gostinci (pravne osebe in samostojni podjetniki, če nudijo nastanitev), sobodajalci, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in upravljavci marin, ki gostom nudijo nastanitev. Register bo sicer javen, dostop do podatkov pa brezplačen.

Podjetniki lahko več informacij o vodenju poslov dobite na našem izobraževanju Abeceda poslovanja. Če pa šele razmišljate, da bi se ukvarjali s turistično dejavnostjo, ste dobrodošli na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

E-poročanje o gostih in prenočitvah

e-poročanjeZa namen novega načina poročanja podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) bo na spletnem portalu AJPES s 1. decembrom 2017 vzpostavljena aplikacija eTurizem.

Ponudniki nastanitev bodo morali podatke o novem gostu posredovati dnevno – najpozneje v 12 urah po prihodu gosta. Če datum in ura odhoda gosta nista znana ob njegovem prihodu ali se pozneje spremenita, se ti podatki posredujejo najpozneje v 12 urah po odhodu gosta, pojasnjujejo na AJPES. Mesečno pa bodo morali prek aplikacije poročati statistične podatke za pretekli mesec.

E-poročanje zavezanec začne izvajati mesec dni po vpisu nastanitvenega obrata v register.

Obstoječa aplikacija eGost bo na spletni strani Policije s 1. marcem 2018 prenehala delovati. To pomeni, da bo od tega dne dalje možno le še e-poročanje, torej posredovanje podatkov prek spletne aplikacije eTurizem.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja