Go to Top

Dohodnina 2017 – niste prejeli izračuna?

Zavezanci za vložitev napovedi za odmero dohodnine so do 15. junija 2018 na dom prejeli informativni izračun dohodnina 2017.

dohodnina 2017

Če ga niste prejeli in ste imeli v letu 2017 obdavčljive dohodke, morate dohodninsko napoved vložiti sami.

Dohodnina 2017 je znesek, ki ga lahko izračunate s pomočjo našega kalkulatorja, čeprav niste prejeli informativnega izračuna dohodnine.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Pri tem velja opozoriti, da je Finančna uprava RS (FURS) sestavila in odpremila informativni izračun za vse zavezance za dohodnino, ne glede na višino prejetega dohodka. Davčni organ za zavezanca za vložitev napovedi za odmero dohodnine sestavi  informativni izračun dohodnine na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc, in podatkov, ki so jih Finančni upravi do 5. februarja 2018  posredovali izplačevalci in zavezanci.

Vložitev napovedi do konca julija

Če zavezanec za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 15. junija 2018 ni prejel informativnega izračuna dohodnine, mora dohodninsko napoved vložiti sam. Dohodninsko napoved je treba vložiti najpozneje do 31. julija 2018, ne glede na višino prejetega dohodka. To seveda velja za zavezance, ki so v letu 2017 imeli dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino. Pisali smo že, kateri dohodki so obdavčeni z dohodnino in kateri so oproščeni plačila dohodnine. Dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine, so v Zakonu o dohodnini (Zdoh-2) natančno opredeljeni.

Napoved zavezanec vloži na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni  register. Če pa potrebujete konkreten nasvet, vam nudimo davčno svetovanje.

V naših novicah vas sproti obveščamo o vseh pomembnih rokih, povezanih z dohodnino – naročite se na prejemanje e-novic!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom ali brez digitalnega potrdila (registracija z uporabo uporabniškega imena in gesla) poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Ob prejemu odločbe z izračunim dohodnine boste ugotovili, ali ste pametno uveljavljali davčne olajšave za vzdrževane družinske člane. Vam je bil pri odločitvi v pomoč naš kalkulator za izračun vpliva olajšav na dohodnino?

Nakazilo konec julija

Preveč plačana dohodnina bo letos prišla na vaš račun 30. 7. 2018, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. 8. 2018. Če ste vložili ugovor, ti roki ne veljajo, saj informativni izračun dohodnine še ni odločba. Davčni organ v tovrstnih primerih izda odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja