Go to Top

Dohodnina 2014: Izkoristite obročno odplačevanje davka

Doplačilo dohodnine: Izkoristite obročno odplačevanjeDohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Davčni organ informativne izračun dohodnine sestavlja na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi posredovali zavezanci za dohodnino.

V primeru, da ste plačali preveč dohodnine, lahko vračilo dohodnine 2014 pričakujete v ponedeljek, 27. julija. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa se bo iztekel v sredo, 29. julija.

Obročno odplačevanje davka v 3 mesečnih obrokih

Za davčne zavezance – fizične osebe velja posebna vrsta obročnega odplačila davkov. Gre za obročno plačilo davka v 3 mesečnih obrokih, ki je najenostavnejši in najhitrejši način odplačevanja davka.

Kdo je upravičen do obročnega odplačila davka?

Potrebujete pomoč pri davčni optimizaciji? Pišite nam!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Do obročnega odplačevanja davka v 3 mesečnih obrokih so upravičene le fizične osebe, in sicer za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. Letni poračun dohodnine se šteje za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti.

To pomeni, da je tudi fizična oseba, ki opravlja dejavnost, upravičena do obročnega plačila davka v 3 mesečnih obrokih, ob predpostavki, da gre za davek, ki ne izhaja iz naslova opravljanja dejavnosti (vključno z poračunom dohodnine na letni ravni).

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Pogojev za odobritev obročnega odplačevanja davka ni

Za odobritev obročnega odplačevanja davka v 3 mesečnih obrokih davčnemu zavezancu ni treba izpolnjevati nobenih posebnih kriterijev. Tako mu tudi ni potrebno prilagati nobenih dokazil, saj odobritev ni pogojena npr. s socialnim položajem davčnega zavezanca ali s predložitvijo ustreznega instrumenta zavarovanja.

Vložitev vloge

Za odobritev obročnega odplačevanja davkov v 3 mesečnih obrokih je treba vložiti vlogo pri Generalnem finančnem uradu. Obrazec vloge je mogoče oddati tudi prek portala eDavki.

Za izračun dohodnine 2014 lahko uporabite Datin kalkulator.

Izračun dohodnine 2014

Ste vedeli? Obročno odplačevanje davkov tudi za podjetja.

Vas zanima, kako so obdavčene različne oblike dela? Vabljeni na seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja