Go to Top

Dohodki iz tujine in dohodnina – kaj je treba prijaviti in do kdaj?

Dohodki iz tujine, če jih davčni zavezanec ne napove že med letom, je potrebno tovrstne dohodke napovedati ali v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine ali v napovedi, ki jo najkasneje do konca julija odda sam. Vsi slovenski davčni rezidenti morajo dohodke iz tujine prijaviti tudi v Sloveniji. In sicer ne glede na to ali davek doplačajo ali ne.

Ustanovitev podjetja

Dohodki iz delovnega razmerja in kapitala

Dohodki iz tujine – za dohodke iz tujine se štejejo naslednji prihodki: če ste bili zaposleni ali ste opravljali delo po pogodbi. V teh primerih je potrebno kot slovenski davčni rezident bruto zaslužke v tujini prijaviti tudi v Sloveniji. Furs nato v tujini plačan davek upošteva kot znižanju plačila dohodnine v Sloveniji (če so izpolnjeni pogoji). Če ste v tujini plačali manj davka kot bi ga pri nas, boste davek v Sloveniji doplačali. V primeru, da ste v tujini plačali višji davek, vračila žal ne boste prejeli. Če ste prejemali dividende v tujini, obresti, služili z delnicami, izvedenimi finančnimi instrumenti ali oddajali nepremičnino, bi napoved bilo potrebno oddati že do 28. februarja.

Potrebujete posvet s področja davkov? Kontaktirajte naše izkušene davčne svetovalce, ki vam pomagajo razrešiti vse dileme. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Regres 2024

Plačilo davka v tujini

Če davčni zavezanec do roka za vložitev napovedi ni razpolagal z ustreznimi dokazili o dohodkih in davku iz tujine, jih lahko predloži tudi pozneje. Če ne predloži dokazil do roka za izdajo odločbe, davčni organ izda začasno odločbo. Furs začasno odločbo razveljavi in nadomesti z novo po predložitvi dokazil. Kadar pa ne predložite dokazil po izteku petih let po letu, za katero uveljavljate odbitek davka, plačanega v tujini, se šteje, da je začasna odločba glavna.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Dohodki iz tujine in roki za napoved odmere akontacije dohodnine

Davčni zavezanec bi moral že sproti vlagati napoved za odmero akontacije dohodnine (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine, dohodki iz drugega pogodbenega razmerja, dohodki iz prenosa premoženjskih pravic, drugih dohodki), kadar dohodek prejme od osebe, ki se ne šteje za plačnika davka. Sem pa spadajo tudi tuje pravne osebe.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Roki za napoved dohodkov iz delovnega razmerja – redni ali občasni dohodki

Za redne mesečne dohodke, ki jih prejme iz delovnega razmerja, mora davčni zavezanec vložiti pri Fursu napoved za odmero akontacije dohodnine v 15 dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejel dohodke iz delovnega razmerja.

Za neredne dohodke kot so regres, božičnica, trinajsta plača in podobno, morajo davčni zavezanci rezidenti napovedati tovrstne dohodke do 15. dne v mesecu za prejšnji mesec.

Interni akti podjetja

Zamuda pri oddaji

Ne glede na to, da davčni zavezanec vse navedene dohodke napove pozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine ali v letni napovedi za odmero dohodnine do 31. julija tekočega leta za prejšnje leto, je s tem, ko dohodkov ni napovedal pravočasno, storil prekršek, ki se lahko kaznuje z globo od 250 do 400 evrov. Zato je pomembno, da označi v napovedi »samoprijava«!

Pogodba o zaposlitvi

Katere podatke Furs prejme avtomatično?

Finančna uprava avtomatično pridobiva podatke v okviru mednarodne izmenjave podatkov o dohodkih, ki so jih rezidenti Slovenije dosegli v tujini.

Kako Furs pridobiva podatke obrestih in kapitalskih dobičkih, ki jih Slovenci dobijo iz tujine? V skladu z direktivo 2011/16/EU se podatki o dohodkih, doseženih v tujini (med drugim tudi pokojnine), že od leta 2015 poročajo enkrat letno, in sicer v šestih mesecih po koncu davčnega leta države članice, v katerem podatki postanejo razpoložljivi.

Podatki o obrestih, dividendah, bruto iztržkih in drugih dohodkih pa se od leta 2017 izmenjujejo v skladu z direktivo 2014/107/EU, in sicer v devetih mesecih po koncu koledarskega leta ali drugega ustreznega poročevalskega obdobja, na katerega se podatki nanašajo. Vsi tovrstni podatki se izmenjujejo avtomatično.

Tako pridobljene podatke Furs primerja s podatki, ki so jih zavezanci morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. Če v podatkih ugotovijo razhajanja, Furs začne postopke nadzora.

Prijavite se na e-novice!