Go to Top

Dohodki gospodinjstev – četrt jih je zaslužilo več, petina komaj shajala!

Dohodki gospodinjstev

Dohodki gospodinjstev so bili v zadnjih 12 mesecih v več kot četrtini gospodinjstev višji. A na drugi strani je bilo tudi več gospodinjstev, ki so imela težave z odplačili stanovanjskih stroškov. Dohodki gospodinjstev so bili za nekaj manj kot petino tako nizki, da so težko shajala. Kaj so še pokazali podatki Sursa?

Odprtje s.p. na DATI je brezplačno, hitro in enostavno!

Dohodki gospodinjstev – skoraj 30 % z višjimi dohodki

V drugem četrtletju letošnjega leta bilo 28 % gospodinjstev, ki so ocenila, da so se njihovi neto dohodki gospodinjstev v zadnjem letu pred anketiranjem zvišali. To je 11 % več kot v zadnjem četrtletju leta 2021. V tem obdobju se je iz 13 na 10 % zmanjšal delež tistih, pri katerih se je dohodek znižal, so objavili na Sursu.

Za informativni izračun plače lahko uporabite naš kalkulator!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Razlogi zakaj so bili dohodki gospodinjstev višji oz. nižji

Četrtina gospodinjstev je kot razlog, da so bili dohodki gospodinjstev višji navedla zvišanje socialnih prejemkov, petina pa zvišanje plače. Glavni razlog za znižanje dohodkov gospodinjstev pa je bilo v 18 % znižanje plače. Se pa v 34 % tistih gospodinjstev, ki so se soočila z znižanjem dohodkov, to ni poznalo na poslabšanju življenjskega standarda. Ostala gospodinjstva pa so se prilagodila tako, da so zmanjšala izdatke (31 %) ali uporabila prihranke (17 %).

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Skoraj petina gospodinjstev je težko shajala

Dohodki gospodinjstev pa so bili za 18 % gospodinjstev tako nizki, da so zelo težko shajali. Na drugi strani je (zelo) lahko shajalo približno četrtina gospodinjstev. Nepričakovane izdatke v višini 700 evrov bi si lahko privoščila dobra polovica gospodinjstev (54 %). V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2021 v drugem četrtletju 2022 zvišal delež tistih gospodinjstev, ki so imela težave s plačilom stanovanjskega oz. nestanovanjskega posojila ali najemnine. Takšnih, ki so zaradi finančnih težav te stroške plačevali z zamudo je bilo 13 %.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Z dohodki gospodinjstev zadovoljnih skoraj 30 %

Podatki Sursa so še pokazali, da je bilo s finančnim stanjem gospodinjstva zadovoljnih 29 % anketiranih. Nizko stopnja zadovoljstva s finančnim stanjem gospodinjstva pa je izrazilo 11 % vprašanih.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja