Go to Top

Dohodek iz tujine morate napovedati sami

Davčni zavezanci, ki dohodek iz tujine dosežejo pri tujih izplačevalcih, ki se ne štejejo za plačnika davka po slovenskih predpisih, so te dohodke dolžni napovedati sami. Pri davčnemu organu (Finančna uprava RS – FURS) morajo vložiti poseben obrazec, na podlagi katerega FURS izda odločbo o višini akontacije dohodnine.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju na enem mestu!

Več informacij

Kakšne so obveznosti zavezanca, ki prejema dohodek iz tujine?

Davčni zavezanec (rezident) mora za redni mesečni dohodek iz tujine, prejet iz delovnega razmerja ali pokojnino, vložiti pri davčnem organu Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente. In sicer v 15. dneh od dneva, ko je v davčnem letu prvič prejel dohodek iz tujine ali pokojnino. Če pri izpolnjevanju napovedi potrebujete pomoč oziroma česa ne razumete, vam nudimo davčno svetovanje. Vse o davkih in poslovanju pa naši davčni strokovnjaki razlagajo na seminarju Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

dohodek iz tujineTaka napoved velja za celo davčno leto. Razen kadar se dohodek iz tujine poveča za več kot 10 odstotkov ali ko se za več kot 10 odstotkov spremenijo drugi pogoji, ki vplivajo na višino akontacije dohodka iz delovnega razmerja ali pokojnine.

Informativni izračun plače

V tem primeru mora zavezanec ponovno vložiti napoved v 15 dneh od dneva, ko je prejel spremenjeno višino rednega mesečnega dohodka oziroma so se za 10 odstotkov spremenili drugi pogoji, ki vplivajo na akontacijo dohodnine.

Podatke o dohodkih iz zaposlitve ter vsak drug dohodek iz tujine, ki ga davčni zavezanec – rezident napove med letom, davčni organ upošteva pri sestavitvi informativnega izračuna dohodnine.

Kaj pa, če ste med letom dohodke iz tujine pozabili napovedati?

FURS opozarja gradbene delavce, ki delajo v Avstriji

Kadar davčni zavezanec, ki je gradbeni delavec, zaposlen pri slovenskem delodajalcu in napoten na delo v Avstrijo, neposredno prejema tudi izplačila od avstrijskega sklada BUAK, mora te dohodke sam napovedati davčnemu organu, so opozorili na Finančni upravi RS. To mora storiti prek že omenjenega obrazca.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prijava na izobraževanje

BUAK, ki v skladu z avstrijsko zakonodajo, upravičencem – gradbenim delavcem, zaposlenim pri slovenskih delodajalcih, dohodke izplačuje neposredno, od teh izplačil obračunava in plačuje obvezne prispevke za socialno varnost po slovenskih predpisih. Na FURS so pojasnili, da BUAK po  Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) ni plačnik davka in posledično od izplačanih dohodkov slovenskim davčnim zavezancem ne obračunava in ne plačuje akontacije dohodnine. Zato morajo zavezanci prejete dohodke napovedati sami.

Prijava na izobraževanje

Kako je obdavčen dohodek iz tujine, vam lahko temeljito pojasnijo tudi Datini davčni svetovalci. Preverite ponudbo našega davčnega svetovanja in si rezervirajte termin.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja