Go to Top

Dobro plačani poklici pri nas in v Evropi

Dobro plačani in perspektivni poklici so tema, ki zanima tako mlade kot vse, ki razmišljajo o menjavi službe. Med njimi je tudi računovodja.

Boljše zaposlitvene možnosti ponujajo področja, povezana z naravoslovjem, tehnologijo, tehniškimi vedami in matematiko. Dobro plačani poklici so tudi na področju računovodstva. Izkušenega računovodjo pravkar iščemo tudi v ekipi podjetja Data.

Najbolj iskani so inženirji

dobro plačani pokliciMed poklici, ki so v Sloveniji bolj iskani oziroma hitreje zaposljivi, so:

– inženirji strojništva, elektrotehnike in elektronike,

– zdravniki specialisti splošne medicine, drugi specialisti in zobozdravniki, medicinske sestre, strokovnjaki za zdravstveno nego in farmacevti,

– finančniki, revizorji, računovodje ter

– programerji računalniških aplikacij, razvijalci in analitiki programske opreme in aplikacij.

Dobro plačani so tudi kuharji

Delodajalci potrebujejo tudi veliko kuharjev, natakarjev, zidarjev, tesarjev, krovcev, izvajalcev suhomontažne gradnje, izolaterjev, monterjev ter serviserjev vodovodnih in plinskih inštalacij. Povprašujejo tudi po varilcih, monterjih kovinskih konstrukcij, orodjarjih, mehanikih in serviserjih kmetijskih, industrijskih in drugih strojev. Iskani so še elektroinštalaterji, elektromehaniki in strugarji. Praktično ves čas so povprašujejo tudi po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev.

Dobro plačani poklici so tudi med diplomanti na področju informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT). Ti lahko pričakujejo za sedem odstotnih točk višjo stopnjo zaposlenosti kot diplomanti umetniških in humanističnih smeri ali družbenih ved, novinarstva in informatike.

Če spadate med nezaposljiv kader, razmislite o prednostih in slabostih samozaposlitve. Pri nas vam poleg hitre in brezplačne ustanovitve podjetja ponujamo tudi strokovno podporo po registraciji podjetja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Med visokošolskimi študijskimi programi so v večini držav OECD še vedno najbolj priljubljeni ekonomija, uprava in pravo. Sledijo programi s področja naravoslovja, statistike in matematike, nato pa informatika, komunikacijska tehnologija in tehniške vede, proizvodnja in gradbeništvo. A dodati je treba, da zanimanje za naravoslovje, tehnologijo, tehniške vede in matematiko s stopnjo izobrazbe narašča.

Nekateri dobro plačani poklici bodo izginili

Strokovnjaki pa zaključujejo, da je zaradi neslutenega razvoja nemogoče napovedati, kateri dobro plačani poklici bodo iskani že v bližnji prihodnosti. Zato tudi primernih izobraževalnih programov za določene poklice še ni. Ker bo veliko poklicev izginilo, so za uspešno zaposlitev potrebna interdisciplinarna znanja oziroma zavedanje o potrebi vseživljenjskega učenja in nenehnega prilagajanja potrebam trga dela. Dobro plačani poklici bodo zagotovljeni delavcem, ki bodo tehnična znanja dopolnjevali z zelo dobrimi socialnimi spretnostmi in sposobnostjo sodelovanja.

Kadrovski strokovnjaki tako mladim svetujejo, naj se pri izobraževanju ne opirajo le na en sektor. Dodiplomski študij je pametno opraviti s področja naravoslovja, podiplomskega pa s področja družboslovja. V prihodnosti bo namreč za iskalca zaposlitve zelo pomembna fleksibilnost na različnih področjih. Razmislite, ali bi lahko svoj hobi spremenili v svoj poklic.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje naj bi bili najperspektivnejši poklici v Sloveniji do leta 2020 analitik trga, gradbeni inženir, medicinska sestra, analitik vodenja, računovodja in revizor, računalniški sistemski inženir/analitik, svetovalec za osebne finance oziroma finančni svetovalec, programer, zdravnik in zobozdravnik.

Vir: Finance

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja