Go to Top

Direktna obremenitev dohodnine – rok za oddajo soglasja se izteka!

Direktna obremenitev dohodnine je novost, ki vam olajša plačilo dohodnine. Rok se izteče konec junija, tako da pohitite z oddajo soglasij! Kaj je direktna obremenitev dohodnine? Koliko dohodnine moram plačati? Kako oddam soglasje ali ugovor? S takimi in podobnimi vprašanji se dnevno obračate na naše davčne svetovalce. Če vas zanima še kaj, jih lahko pokličete na 01 600 1530 ali pa si individualno svetovanje zagotovite s sporočilom, poslanim na data@data.si.

Izračunajte si vašo plačo!

Direktna obremenitev dohodnine za vse, ki ne prejmejo vračila

Informativni izračuni dohodnine so v naše nabiralnike prispeli med koncem marca in začetkom junija. Če ste med posamezniki, ki bodo prejeli vračilo dohodnine, lahko nakazilo na svoj račun pričakujete do konca julija. Podobni datumi pa veljajo tudi za plačilo dohodnine. Jo morate plačati tudi vi? Naj vam to olajša direktna obremenitev dohodnine.

Kako odpreti s.p.?

davčno svetovanje

Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Kaj sploh je direktna obremenitev dohodnine?

Direktna obremenitev dohodnine pomeni, da znesek dohodnine plačate s SEPA direktno obremenitvijo (SDD). Po domače rečeno to pomeni, da jo plačate s »trajnikom«. Za to pa morate najprej izpolniti soglasje.

Spremembe dohodninske lestvice 2023

Oddaja soglasja za direktno obremenitev dohodnine

Če menite, da je direktna obremenitev dohodnine prava odločitev za vas, morate do datuma, ko poteče rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine, oddati soglasje za SDD na Finančno upravo. Za izračun dohodnine, poslan 31. maja 2023, rok za ugovor traja 30 dni, torej se izteče 30. junija 2023. Kako pa predložite soglasje? To lahko storite na portalu eDavki, vendar morate biti vključeni v storitev eVročanja. Ko enkrat oddate soglasje, bo vaša obremenitev dohodnine direktna, torej bo vaš račun na dan izteka roka bremenjen za znesek dohodnine.

S poslanim soglasjem se tudi strinjate, da boste (do preklica) direktno bremenjeni za vse tovrstne obveznosti. Pred vsako bremenitvijo računa boste seveda obveščeni. 14 dni pred datumom bremenitve si boste na eDavkih lahko ogledali plačilni nalog. Direktna obremenitev dohodnine pa ni mogoča, če niste vključeni v storitev eVročanja, ali če soglasja ne oddate pravočasno. V tem primeru boste morali za plačilo obveznosti poskrbeti sami.

Z dodatnimi vprašanji pa se z lahkoto obrnete na naše svetovalce, ki so strokovnjaki na področju davkov. Pokličite nas na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja