Go to Top

Dimnikarske storitve: Podrobnejša opredelitev pregledovanja malih kurilnih naprav

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo osnutka podzakonskih predpisov, ki bosta skladno z novim zakonom, ki zadeva dimnikarske storitve, podrobneje opredelila pregledovanje malih kurilnih naprav in določila tudi cene. Pripombe in predloge zbirajo do 26. maja, so sporočili z ministrstva.

izobraževanje

Potni nalogi

Kdaj in kako sestavim potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljam?

Več informacij

Dimnikarske storitve drugače urejene

Z letošnjim letom se je v celoti pričel uporabljati Zakon o dimnikarskih storitvah, ki dimnikarske storitve ureja z licenčnim sistemom. O tem smo že pisali v prispevkih Dimnikarji odslej z licenco in brez geografske omejitve delovanja ter Ste si že izbrali svojega dimnikarja, ki bo vaš dimnik ometal vsaj eno leto?.

Cilji izvajanja dimnikarskih storitev po zakonu ostajajo skrb za varstvo okolja, zdravja in premoženja ljudi, požarna varnost ter energetska učinkovitost MKN. Njihovo delovanje je namreč povezano z znatnimi vplivi na okolje, pri čemer posebej izstopajo visoke emisije delcev, kjer njihov delež okvirno znaša petino celotnih emisij v Sloveniji, so pojasnili na pristojnem ministrstvu.

Prijava na izobraževanje

Osnutek uredbe o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah naslavlja oskrbo MKN s pripadajočimi napravami in prostori. Uredba natančneje opredeljuje dimnikarske storitve, kot so pregledi in čiščenje MKN ter dimovodnih in prezračevalnih naprav, meritve emisij dimnih plinov in pregledovanje pomožnih naprav.

Časovni normativi za posamezne dimnikarske storitve

Pravilnik določa časovne normative za posamezne dimnikarske storitve in podrobnejšo vsebino cenika ter višino potnih stroškov.

Prijava na izobraževanje

dimnikarske storitveČasovni normativ za posamezne dimnikarske storitve vključuje pripravo na izvedbo storitve, administrativne postopke, vpis v evidence in izdelavo poročil. Normativi za posamezne dimnikarske storitve, ki se ne izvajajo redno ali ki se izvajajo na zahtevo uporabnika ali nadzornega organa niso določeni. V tem primeru se uporabniku dimnikarskih storitev lahko obračuna le dejanski čas izvajanja storitve in morebiten strošek materiala.

Osnovna določena cena po predlogu že vključuje tudi potne stroške dimnikarja. In sicer za primere, ko je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen manj kot 25 kilometrov. Strankam, ki so od sedeža oddaljene več kot 25 kilometrov, bodo lahko dimnikarji zaračunali dodatne stroške (po osnutku do 0,25 evra za vsak kilometer nad 25 kilometrov).

Prijava na izobraževanje

Bi radi uveljavljali potne stroške? Katere stroške sploh lahko uveljavljate in kako pravilno izpolnjevati potne naloge, razlagamo na seminarju Potni nalogi

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja