Go to Top

Dimnikarji odslej z licenco in brez geografske omejitve delovanja

Dimnikarji bodo skladno z novim zakonom svoje delo lahko opravljali kjer koli, a omejitve pri njihovem delu ostajajo. Ostaja tudi obveznost lastnikov malih kurilnih naprav, da vsaj enkrat letno naročijo dimnikarske storitve.

izobraževanje

Potni nalogi

Zaradi nepravilno izpolnjenih potnih nalogov lahko dodatno plačilo davka doleti tako podjetje kot zaposlenega. Kdaj in kako sestavim potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljam?

Več informacij

Poslanci državnega zbora so po dobrih dveh letih prenavljanja dimnikarske dejavnosti sprejeli Zakon o dimnikarskih storitvah. Zakon odpravlja koncesije in namesto njih uvaja licence.

Prijava na izobraževanje

Dimnikar.Ministrstvo za okolje in prostor je podoben predlog zakona pripravilo že lani, a zaradi številnih pripomb vladne službe za zakonodajo zakon ni bil sprejet. Kljub številnim pripombam vladne službe za zakonodajo sprejeti zakon ne odstopa bistveno od lanskega predloga.

Usklajenost sprejetega zakona s preostalo zakonodajo je vprašljiva. Zakon dimnikarske storitve ureja na način, ki je značilen za gospodarske javne službe, katere ureja zakon o gospodarskih javnih službah. Ta zakon določa tudi načine, kako se lahko gospodarske javne službe opravljajo, med predvidenimi načini pa ni licenc.

Na ta očitek je ministrstvo odgovorilo, da je v pripravi sprememba zakona o javnih gospodarskih službah, po katerih bo tovrstna ureditev pravno sprejemljiva.

Dimnikarji bodo skladno z novim zakonom svoje delo lahko opravljali kjer koli, a omejitve pri njihovem delu ostajajo.

Klikni in deli

Obveznost za lastnike malih kurilnih naprav

Dimnikarske storitve ostajajo obveznost za lastnike malih kurilnih naprav, ki bodo zdaj lahko izvajalca izbrali sami. Za lastnike kurilnih naprav, ki dimnikarskih storitev ne bodo naročili, so predvidene globe. Dimnikarji, če bodo ugotovili, da je kurilna naprava neustrezna, bodo morali lastnika prijaviti okoljskemu inšpektoratu.

Najvišja cena 25,20 evra na uro

Dejavnost dimnikarjev ni podvržena prostemu trgu, popolna liberalizacija dimnikarske dejavnosti zaradi javnega interesa varstva okolja ni mogoča.

Za dimnikarje zakon uvaja obvezno izobraževanje ter obveznost opravljanja storitve pri uporabnikih, ki so jim najbližje in ne najdejo drugega dimnikarja. Zakon določa tudi najvišjo ceno dimnikarskih storitev: 25,20 evra za uro dimnikarske storitve.

Prijava na izobraževanje

Novi poslovni potenciali

Če lastniki malih kurilnih naprav ne bodo sami zamenjali dimnikarja, bo ta zadolžen za opravljanje storitev pri njih tudi v naslednjem letu. Dejavnost bodo v prehodnem obdobju nemoteno opravljali tudi zdajšnji imetniki koncesij.

Potrebujete nasvet podjetniškega svetovalca? Rezervirajte si individualni termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Poslanci so izločili serviserje in prodajalce kurilnih naprav kot morebitne izvajalce dimnikarskih storitev. Meritve bo potrebno opravljati pri dimnikarskih družbah tudi po rednem servisiranju kurilne naprave.

Ministrstvo bo moralo izdati predpis, ki bo opredelil potrebno merilno in računalniško opremo, kar odpira nove poslovne potenciale za distributerje opreme.

Prijava na izobraževanje

Preberite tudi: Dimnikar tudi iz Beltincev v Koper, če želite

Komentar (1)

  • Viljem Plevnik 7. Novembra 2016 - 4:02 Odgovori

    Končno bom lahko opravljal svoj poklic

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja