Go to Top

Digitalno potrdilo – kako ga pridobite?

Digitalno potrdilo je potrdilo, ki omogoča elektronsko podpisovanje spletnih obrazcev

Digitalno potrdilo je dandanes nuja za varno elektronsko poslovanje.  V Sloveniji vam lahko več izdajateljev izda in upravlja elektronsko potrdilo. Kdo vse je izdajatelj in kakšen je postopek prevzema si preberite v tem prispevku.

Izračunajte si plačo!


Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Digitalno potrdilo je alternativa osebnim ali zdravstvenim izkaznicam, potnim listom in bančnim karticam. Ima pa poseben namen, tj. varno in legitimno elektronsko poslovanje. Gre za računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku, izdajatelju potrdila ter obdobju veljavnosti. S pomočjo digitalnega potrdila lahko elektronsko oddajate spletne podatke na FURS ali za javno upravo, dostopate do evidenc in podatkov uprave, ali celo sklepate pogodbe. Poslovanje je vsekakor lažje in hitrejše z digitalnim potrdilom.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Ministrstvo za javno upravo

Ministrstvo lahko izda digitalno potrdilo SIGEN-CA za polnoletno fizično osebo, ki je državljan Slovenije oziroma tujec, ki ima davčno in enotno matično številko. Prosilec lahko dobi elektronsko potrdilo na katerikoli upravni enoti z veljavnim uradnim dokumentom s sliko in davčno številko ter izpolnjenim obrazcem. To potrdilo je veljavno pet let. Več o postopku si lahko preberete tukaj.

Pošta Slovenije

Pošta Slovenije prav tako lahko zagotovi digitalno potrdilo. Izpolniti morate vlogo, jo oddati v registracijski pisarni. S prejemom referenčne številke in kode lahko prevzamete potrdilo. Več si lahko preberete tukaj.

podjetniško svetovanje

Nova Ljubljanska banka

Elektronska potrdila, ki jih izdaja NLB se uporabljajo za izvajanja spletnih plačilnih storitev, vendar jih lahko uporabljate tudi pri poslovanju izven NLB. Več si lahko prebere tukaj.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Halcom Informatika

Tudi Halcom je registriran izdajatelj elektronskih potrdil. Več o tem, kako si pridobite digitalno potrdilo pri Halcomu, si lahko preberete tukaj.

V register pa je vpisan tudi peti overitelj, tj. Ministrstvo za obrambo, vendar pa upravlja s potrdili za potrebe obrambe države.

Pripravila M. Guček

 


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja