Go to Top

Digitalni podpis – kdaj je enakovreden lastnoročnemu podpisu?

Digitalni podpis – kaj je pravzaprav to? Z vsakodnevno modernizacijo na področju elektronskega poslovanja prihaja do vse večjega števila uporabnikov, ki pri svojem poslovanju uporabljajo »digitalni podpis«. To je elektronski podpis in predstavlja niz podatkov v elektronski obliki. Namenjen je preverjanju pristnosti podatkov in identifikaciji podpisnika. V slovenski zakonodaji se namesto pojma »digitalni podpis« uporabljata pojma »elektronski podpis« oz. »varen elektronski podpis.«

Odprite podjetje na Dati!

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Imate v v zvezi s tem vprašanja? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce in pomagali vam bodo. Pri nas lahko registracijo podjetja opravite brezplačno! Za termin svetovanja ali registracije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Digitalni podpis – zakonska ureditev

To področje v Sloveniji ureja Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP).

Digitalni podpis in povezavo z lastnoročnim podpisom je na področju slovenske zakonodaje urejal 15. člen ZEPEP, pri čemer pa je bil slednji v letu 2021 črtan iz zakona. Ureditev elektronskega podpisa je tako mogoče najti v Uredbi EU o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja za elektronske transakcije na notranjem trgu.

Popoldanski s.p. – kako ga odpreti?

Potrebujete računovodski servis?

Digitalni podpis – kdaj je enakovreden lastnoročnemu podpisu?

Sam digitalni podpis še ne pomeni, da je tak podpis enakovreden lastnoročnemu podpisu. Enakovrednost lastnoročnemu podpisu pridobi le, kadar je overjen s kvalificiranim potrdilom.

Kvalificirano potrdilo se izda za digitalni podpis, s katerim takšno potrdilo povezuje podatke za preveritev ali podpis pripada določeni osebi in če podpis potrjuje identiteto osebe, ki je podpisala določen dokument. Kvalificirano potrdilo pomeni bistveni element varnega elektronskega podpisovanja, preveritve digitalnega podpisa in poslovanja nasploh.

Ko je tak podpis podkrepljen s kvalificiranim potrdilom, takrat je enakovreden lastnoročnemu podpisu in ga imenujemo »varen elektronski podpis«.

Kilometrina 2023

Digitalni podpis – kdaj je varen?

Digitalni podpis, ki je varen elektronski podpis, izpolnjuje sledeče zahteve, in sicer da je:

  • povezan izključno s podpisnikom;
  • iz njega mogoče zanesljivo ugotoviti podpisnika;
  • ustvarjen s sredstvi za varni podpis, ki so izključno pod podpisnikovim nadzorom;
  • povezan s podatki, na katere se podpis nanaša, tako da je opazna vsaka kasnejša sprememba teh podatkov ali povezave z njimi.

Da je  popolno verodostojen, mora biti tudi časovno žigosan. Na ta način program samodejno pri podpisu dokumenta izpiše datum in uro izvedenega digitalnega podpisa.

Imate dodatna vprašanja? Za informacije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Povezali vas bomo z našimi pravnimi svetovalci, ki vam bodo pomagali razjasniti dileme.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja