Go to Top

Lepše vreme pomaga dejavnosti pridelovanja paradižnikov in drugih zelenjadnic, melon, korenovk,gomoljnic ter drugih vrtnin

Ko posije sonce, je pravi čas za ureditev vrta, posaditev in pridelovanje paradižnikov, vrtnin, korenja in dišavnic. Tisti z zelenim prstom in predvsem tisti oboroženi z znanjem, je lahko pridelovanje paradižnikov, vrtnin in dišavnic tudi podjetniško – torej kar pridelajo, tudi prodajo! Kaj vse morate postoriti za pridelovanje paradižnikov in njihovo prodajo? Izkoristite priložnost in ustanovite svoje podjetje.

Informativni izračun plače

Registracija primerne pravno-organizacijske oblike za pridelovanje paradižnikov

Registracija statusa samostojnega podjetnika je najbolj primerna oblika za prodajo in pridelovanje paradižnikov ter drugih vrtnin. Poleg teh lahko namreč opravljate tudi druge dejavnost. Podjetje s.p. lahko brezplačno odprete in zaprete ter ker ga lahko opravljate v t.i. obliki »popoldanskega s.p.«. Tako so stroški s.p.-ja, v kolikor ste že nekje drugje zaposleni za polni delovni čas, le 70,58 EUR mesečnih prispevkov, stroški bančnega računa, akontacija davka na dobiček.

Pridelovanje paradižnikov in drugih vrtnin ne morete opravljati preko osebnega dopolnilnega dela. Prek osebnega dopolnilnega dela je namreč mogoče opravljati le izbrane dejavnosti – kot je nabiranje gozdnih dobrin.

Registracija primerne dejavnosti

Vas zanima pridelovanje paradižnikov ali drugih vrtnin? Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Za opravljanje dejavnosti pridelovanje paradižnikov je potrebno na izbrano pravno obliko registrirati »Pridelovanje zelenjadnic in melon, korenovk in gomoljnic« (SKD 01.130). Tako lahko pridelujete cel nabor listnatih ali stebelnih vrtnin kot so: artičok, belušev, zelja, cvetače, brokolija, drugih kapusnic, solate, radiča drugih solatnic in špinačnic in drugih listnatih vrtnin. Tako tudi vrtnin plodovk kot so: kumare, jajčevci, paradižnika, zelene paprike, bučk, lubenic, dinj ter drugih plodovk. Vsekakor tudi vrtnin čebulnic, korenovk in gomoljnic kot so: korenje, repa, pesa, česen, čebule, pora, drugih čebulnic , drugih vrtnin korenovk, gomoljnic in čebulnic ter tudi sladkorne pese, semena sladkorne pese, krompirja in drugih korenov in gomoljev, gob. Ali celo dišavnic: peteršilja, šetraja, majarona, pehtrana, luštreka, sojinih kalčkov, kalčkov, lucerne ipd..

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Zahtevana je tudi registracija pri upravi za varno hrano

Za opravljanje dejavnosti pridelovanje paradižnikov in drugih vrtnin je potrebno pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) to dejavnost tudi registrirati.

Lepše vreme pomaga dejavnosti pridelovanja paradižnikov in drugih zelenjadnic, melon, korenovk,gomoljnic ter drugih vrtninZa pridelavo »majhne količine« velja tudi »Pravilnik o določitvi majhnih količin živil, pogojih za njihovo pridelavo ter o določitvi nekaterih odstopanj za obrate na področju živil živalskega izvora«. Za pridelavo »majhne količine« pridelkov so vse količine, ki jih nosilec živilske dejavnosti pridela na 1 ha njiv ali ekstenzivnih sadovnjakov, oz. 0,3 ha rastlinjakov ali intenzivnih sadovnjakov z izjemo jagodičja), kjer največja dovoljena površina pridelave ne sme presegati 0,15 ha. Ne glede na to se za majhne količine ne štejejo količine samoniklih plodov in zelišč vse nabrane količine, ki jih nosilec živilske dejavnosti v skladu s predpisi, ki urejajo nabiranje samoniklih plodov in zelišč, katere se neposredno nabere in dobavi končnemu potrošniku ali obratom prodaje na drobno, ki neposredno oskrbujejo končnega potrošnika.

V primeru pridelave majhnih količin primarnih živil rastlinskega izvora, ta ni dovoljeno oddajati institucionalnim obratom javne prehrane. To so npr. šole, vrtci, bolnice in domovi za ostarele. Majhne količine primarnih proizvodov rastlinskega izvora je dovoljeno oddajati samo v ne-predpakirani obliki.

Pravni nasvet

Kako je s predelovanjem kot je sušenje paradižnikov ali vlaganje?

Za predelovanje kot je konzerviranje, zmrzovanje, vlaganje, praženje, sušenje ipd., je zahtevana registracija dejavnosti »Predelava in konzerviranje sadja ter zelenjave« (SKD 10.390). Med te sodi tudi dejavnost proizvodnja marmelad in želejev. V to dejavnost pa ne sodi proizvodnja zelenjavnih jedi, izdelovanje sirupov in sokov ter kandiranje sadja.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis?

V primeru predelovanja je zahtevano v postopkih predelave in priprave upoštevati načela sistema HACCP. Dejavnost je potrebno izvajati v primerno urejenem prostoru. Obrate je potrebno registrirati pri Zdravstvenem inšpektoratu RS (ZIRS) oziroma na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Registracija dejavnosti na naši VEM točki

Na naši VEM točki podjetja Data d.o.o. lahko registrirate podjetje in tudi do-registrirate dejavnost kot je npr. pridelovanje paradižnikov. Uredite lahko tudi prijave v prispevke ter se okoristite ostalih brezplačnih storitev VEM točke!

Za termin nas pokličite na 01 600 1530 ali preko data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja