Go to Top

Davčni obračun DDPO 2016: davek se izračuna po stari, 17 odstotni stopnji

Davčni obračun DDPO za leto 2016: do predložitve obračuna davčni zavezanec plačuje obroke akontacije za leto 2017 (obrok akontacije za januar in za februar 2017, z rokom za plačilo 10. 2. 2017 in 10. 3. 2017) v nespremenjeni višini.

izobraževanje

Davčni obračun za normirance

Ob koncu poslovnega leta imajo obveznosti oddaje davčnega obračuna tudi samostojni podjetniki in podjetja, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov.

Več informacij

Sprememba za dohodke, prejete v davčnem letu 2017

Spomnimo, povišanje davka od dohodkov pravnih oseb je del tako imenovane mini davčne reforme, ki je začela veljati za dohodke v davčnem letu 2017. Pri izračunu višine akontacije za tekoče leto, torej za leto 2017, se torej že upošteva 19 odstotna davčna stopnja.

Prijava na delavnico

Davčni obračun DDPOPisali smo že o tem, da je glavna tema predloga davčnega prestrukturiranja nova dohodninska lestvica. Zaradi sprememb pa je bilo pričakovano, da bo v državnem proračunu 106 milijonov evrov manj prihodkov. Nekaj več kot 50 odstotkov manka naj bi tako nadoknadila sprememba, ki bo z dvema odstotnima točkama več obdavčila dobiček podjetij (iz 17 na 19 odstotkov). Podrobneje smo pisali v Mini davčna reforma: nova dohodninska lestvica bo, prav tako tudi višja obdavčitev podjetij.

“Do predložitve davčnega obračuna DDPO za koledarsko leto 2016 davčni zavezanec plačuje obroke akontacije za leto 2017 (obrok akontacije za januar in za februar 2017, z rokom za plačilo 10. 2. 2017 in 10. 3. 2017) v nespremenjeni višini,” sporočajo s Finančne uprave RS.  Gre torej za višino obroka, ki je bil izračunan v davčnem obračunu DDPO za leto 2015.

Prijava na delavnico

Po predložitvi davčnega obračuna za leto 2016 zavezanec plačuje obroke akontacije za leto 2017 v novi višini, razliko v višini akontacije za že dospele obroke akontacije pa mora zavezanec plačati pri prvem naslednjem obroku akontacije. Če pa bo višina akontacij na podlagi davčnega obračuna DDPO za leto 2016 manjša, se bodo preplačila zapadlih in plačanih obrokov akontacije davčnemu zavezancu vrnila v 30 dneh po predložitvi davčnega obračuna, še pišejo v sporočilu za javnost.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Davčni obračun oziroma obračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti se pripravi na podlagi evidence izdanih računov, nato pa se na podlagi teh podatkov ugotovi zavarovalno osnovo. Da bi vam pomagali rešiti dileme, smo pripravili spodnjo delavnico na temo priprave letnih poročil – davčnega obračuna in določitev zavarovalne osnove za prihodnje leto.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja