Go to Top

Bo nova dohodninska lestvica v uporabi za davčna leta od januarja 2017 dalje?

Nova dohodninska lestvica bo, kot kaže, kmalu dobila pravno veljavo. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini namreč od včeraj čaka na vladno potrditev. Gre za predlog davčnega prestrukturiranja s ciljem razbremenitve stroškov dela, ki je na finančnem ministrstvu nastal spomladi. Glavna tema predloga je uvedba novega dohodninska razreda in s tem sprememba dosedanje dohodninske lestvice.

Predlog zakona naj bi šel v obravnavo v Državni zbor RS kmalu po počitnicah, nov zakon pa naj bi začel veljati s 1. januarjem 2017.

Prijava na izobraževanje

Glavna tema predloga davčnega prestrukturiranja je nova dohodninska lestvica, ki prinaša nov dohodninski razred. Tako se bo med 2. in 3. dohodninski razred uvedel nov razred s 34-odstotno davčno stopnjo, ki bo veljala za neto letno davčno osnovo v razponu od 20.400 evrov do 48.000 evrov. Predlog navaja tudi znižanje davčnih stopenj zadnjih dveh dohodninskih razredov, in sicer z 41 odstotkov na 39 odstotkov in s 50 odstotkov na 47 odstotkov.

Tako bo izgledala nova dohodninska lestvica:

Če znaša neto letna
davčna osnova v €
 Znaša dohodnina v € 
naddo
8.021,3416%
8.021,3420.400,0027% 1.283,41
20.400,0048.000,0034%4.625,65
48.000,00 70.907,2039%14.009,65
70.907,2050%22.943,46

Predlog novele zakona o dohodnini prinaša tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost. Del plače za poslovno uspešnost se do višine 70 odstotkov povprečne mesečne plače ne bo všteval v davčno osnovo.

Katere spremembe novela zakona še omenja?

  • Uskladitev obdavčevanja dohodkov iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti (spremembe na področju pavšalnega določanja dohodka; nova ureditev sistema ugotavljanja katastrskega dohodka; administrativne poenostavitve za kmete);
  • spremembe na področjih statusa dvojnega rezidentstva;
  • obdavčitve denarnih odškodnin za nepremoženjsko škodo;
  • ukinitev olajšav za donacije za izplačila političnim strankam;
  • ukinitev ugodnosti glede družb tveganega kapitala;
  • drugačna ureditev davčne obravnave amortizacije dobrega imena.

Katerih sprememb različnih predlagateljev ne bodo upoštevali?

Navajamo nekatere predloge različnih predlagateljev, ki jih predlog novele zakona ne bo upošteval. Tako so denimo zavrnili predlog uvedbe t. i. “razvojne kapice”, zneskovne meje, nad katero se prispevki za socialno varnost ne bi plačevali več, predlog spremembe davčne obravnave družinske pokojnine in predlog olajšave za starejše nad 70. letom starosti. Več podrobnosti si lahko preberete v Predlog zakona o spremembah in o dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Zaradi sprememb pri dohodnini je v proračunu pričakovati za 106 milijonov evrov manj prihodkov letno.

O prihodu novega dohodninskega razreda smo že pisali v Kaj prinaša nov dohodninski razred?

Komentarjev (3)

  • Dr.Med.Vesna Baburak-Grakalić 29. avgusta 2016 - 5:57 Odgovori

    Zanima me sledeče. Zakaj, kot upokojenka ki je oddelala poln delovni čas (40 let, tudi sedaj delam po pogodbi že 8 let in na to plačujem davek s čimer se popolnoma strinjam, ker nas špecialistov enostavno primanjkuje), na svojo pokojnino plačujem davek? Ves čas moje delovne obveznosti sem izdvajala v pokojninski sklad, za zdravstveno zavarovanje (sedaj dodatno plačujem in čakam na zdravstvene usluge kot vsi ostali smrtniki mesece in mesece, oz urejujem svoje zdravstvene potrebe samoplačniško), za solidarnostna stanovanja, samoprispevke za ceste, vrtce, razvoj telefonske infrastrukture, enodnevne zaslužke, nerazvite republike in pokrajine itd. Kje je ta denar ki sem ga leta in leta izdvajala za vse zgoraj navedeno in zakaj še davek na več kot zasluženo pokojnino? Ves čas moje pokojninske dobe (18 let) se sprašujem ali je to zakonito, ali je to ustavno? Zakaj je moja država tako požrešna, ali nima dovolj, kdo je pokradel ta denar in kje je končal da danes pač poseže in jemlje še iz upokojenskega žepa iz njihovih krvavo zasluženih pokojnin?

  • Jože LORBER 3. Januarja 2017 - 20:51 Odgovori

    Ali se dohodnina spremeni tudi pri upoojencih oz. pri pokojninah?

    • Monika Kern 4. Januarja 2017 - 8:50 Odgovori

      Spoštovani,
      sprememba dohodninske lestvice velja za vse fizične osebe, ki prejemajo dohodke, obdavčljive v Sloveniji. Torej, tudi za upokojence. Kot je zapisano v prispevku, sprememba dohodninske lestvice od davčnega leta 2017 dalje uvaja dodatni razred med trenutnim 2. in 3. davčnim razredom, pri meji neto davčne osnove 4 5.000 evrov in stopnjo 34 odstotkov, hkrati pa se znižata davčni stopnji zadnjih dveh dohodninskih razredov, in sicer z 41 odstotkov na 39 odstotkov in s 50 odstotkov na 47 odstotkov. Za več podrobnosti si lahko preberete prispevke na temo nove dohodninske lestvice (https://data.si/?s=nova+dohodninska+lestvica) oziroma se za konkretne informacije obrnete na naše davčne svetovalce in od njih zahtevate ponudbo. Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja