Go to Top

Davčne blagajne: zavezance bodo preverjali tudi kupci

davčne blagajne

Finančna uprava RS bo zavezance, ki bodo 2. januarja 2016 začeli uporabljati davčne blagajne, nadzorovala tudi s pomočjo kupcev. Z novim sistemom izdajanja računov se namreč začne tudi nagradna igra, kjer bodo potrošniki zbirali davčno potrjene račune in jih pošiljali Fursu.

Z zbiranjem računov do 15.000 evrov

Kupci bodo lahko z zbiranjem izdanih računov iz davčne blagajne prejeli 15, 10 ali 5 tisoč evrov. Potrošniki, ki bodo v nagradni igri sodelovali preko mobilne aplikacije ali odprtega portala e-Davki, bodo lahko prejeli tudi dodatno nagrado v vrednosti tisoč evrov.

V nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun! bodo morali kupci zbrati deset računov različnih izdajalcev in jih poslati finančni upravi. Ko bo potrošnik zbral deset različnih računov, se bo pri spletni aplikaciji samodejno oblikoval paket, s katerim bo lahko sodeloval v nagradni igri, ali pa bodo potrošniki paket desetih računov poslali po pošti.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kako so sestavljeni računi in kaj morate upoštevati pri izdajanju računov preko davčne blagajne, si preberite v prispevku Davčno potrjevanje računov: kako so sestavljeni računi? Kakšne so vaše obveznosti preden začnete z uporabo davčne blagajne, si preberite tukaj in tukaj.

izobraževanje

Davčne blagajne

Ali ste med zavezanci in boste z novim letom začeli z obvezno uporabo davčnih blagajn? Kakšne bodo vaše obveznosti pred in po izdaji računa pri gotovinskem plačilu? Na seminarju vam predstavimo nov sistem izdajanja računov in vam svetujemo, kako preidete v davčno potrjevanje računov brez večjega napora.

Več informacij

Ali zavezanci uporabljajo davčne blagajne bodo preverjali tudi potrošniki

Na Fursu so sicer napovedali, da bodo v uvodnih tednih obvezne uporabe davčnih blagajn milostni, saj bodo zgolj informirali in osveščali zavezance o pravilni izdaji računov. Kljub temu pa bodo preko kupcev že od vsega začetka preverjali izdane račune, ki so jih davčno potrdili zavezanci.

Potrošniki bodo Furs omogočili pregled velike količine izdanih računov.

Klikni in deli

Podatki, ki jih bo finančna uprava zbrala na ta način, bodo vključeni v analizo tveganja. Z analizo bo Furs sestavil skupino tako imenovanih problematičnih zavezancev, ki bodo lahko zaradi namenske nepravilne uporabe davčne blagajne pristali na prednostni listi finančnih inšpektorjev.

Kaj čaka zavezance, ki bodo goljufali in želeli zaobiti sistem davčnega potrjevanja računov, si preberite tukaj.

Več računov, več možnosti za nagrado

Kupci bodo lahko poslali na Furs tudi več paketov računov. Več paketov računov bo za kupca pomenilo tudi večjo možnost za nagrado. Z istim računom bo lahko kupec sodeloval le enkrat. Račune bodo lahko na Furs pošiljali prek aplikacije na pametnem telefonu (najti jo je mogoče za vse operacijske sisteme v trgovini z aplikacijami pod imenom Vklopi razum, zahtevaj račun!), prek aplikacije na e-Davkih ali po pošti.

Kot so povedali na finančni upravi, bodo za nagradno igro namenili 124.000 evrov, toliko bodo uporabili tudi za oglaševanje nagradne igre. Njihov namen je, da čim več kupcev sodeluje v nagradni igri, saj želijo pokazati, da je »jemanje računov dobro tako za njih kot za državo, saj s tem prispevajo k zmanjšanju sive ekonomije«.

Nagradna igra bo potekala od 2. januarja 2016 do 31. decembra 2016 v štirih zaporednih krogih:

  • krog: od 2. januarja do 31. marca 2016,
  • krog: od 1. aprila do 30. junija 2016,
  • krog: od 1. julija do 30. septembra 2016,
  • krog: od 1. oktobra do 31. decembra 2016.

Javno žrebanje bo potekalo v prostorih RTV Slovenija. Posnetek žrebanja si bodo kupci lahko ogledali na TV Slovenija po programskem napovedniku.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja