Go to Top

Davčne blagajne: v Ljubljani na prazničnih stojnicah dva dneva

Prodajalci na prazničnih stojnicah bodo morali tik pred zaključkom prazničnih sejmov pričeti z davčnim potrjevanjem računov. Davčne blagajne bodo morali vsi zavezanci uporabljali od 2. januarja 2016 dalje, ne glede na to, da bodo nekatere stojnice stale samo še dan ali dva.

davčne blagajne

V Ljubljani bo praznični sejem trajal do 3. januarja 2016, v Kopru pa do 2. januarja 2016. V Mariboru se bo prodaja prazničnih daril zaključila zadnjega decembra, gostinska ponudba pa bo na stojnicah ostala do februarja. Nekateri zavezanci, ki svoje dobrote že prodajo na sejmih, so davčne blagajne že pričeli testno uporabljati, drugi pa še čakajo na zadnji trenutek.

Na Finančni upravi RS ob tem pravijo: »Vsem, ki bodo morali uporabljati davčne blagajne svetujemo, da jih v praksi preizkusijo že ta mesec v poskusnem obdobju in ne šele takrat, ko bo uporaba že obvezna, to je od 2. 1. 2016.« Prodajalci na stojnicah v okviru ‘veselega decembra’ namreč ne bodo izjema, ki zaradi dneva ali dveh ne bi bili obvezani pravočasno vstopiti v sistem davčnega potrjevanja računov.

Prodajalcem na stojnicah inšpektorji pri davčnem potrjevanju računov ne bodo gledali čez prste.

Klikni in deli

 

Tukaj si lahko preberete, katere pogoje morate kot zavezanec za uporabo davčne blagajne izpolnjevati  in kako se pripraviti na davčno potrjevanje računov.

Prvi teden januarja namenjen informiranju zavezancev

Na Fursu še dodajo, da v preizkusnem obdobju davčnega potrjevanja računov ne izvajajo niti v prihodnosti ne bodo izvajali nadzora. Tudi v uvodnem tednu obvezne uporabe Zakona o davčnem potrjevanju računov (od 2. 1. 2016) se bodo inšpektorji posvetili predvsem informiranju in ozaveščanju zavezancev o  novemu sistemu izdaje računov.

Kljub temu pa opozarjajo, da bodo z novim letom oziroma takoj od začetka obvezne uporabe davčnih blagajn kaznovali tiste zavezance, ki bodo skušali sistem davčnega potrjevanja računov zlorabljati ali ga zaobiti. Kršiteljem bo med drugim grozila tudi prepoved opravljanja dejavnosti.

izobraževanje

Davčne blagajne

Ali ste se že seznanili z vsemi obveznostmi, ki čakajo zavezance za davčno potrjevanje računov? Z vsemi podrobnostmi uvedbe davčnih blagajn vas seznanimo v uri in pol.

Več informacij

Na Fursu spodbujajo vse zavezance, ki bodo takoj po novem letu začeli z davčnim potrjevanjem računov na smučarskih, prazničnih in ostalih aktualnih sejmih, da takoj, torej 2. januarja 2016, pričnejo z ustrezno uporabo davčne blagajne, saj z zakonom predpisane denarne kazni znašajo od 20.000 do 250.000 evrov.

Račune že lahko potrdite preko Mini blagajne

Na sejmih finančni inšpektorji najpogosteje odkrijejo nepravilnosti pri izdaji računov iz vezanih knjig računov (VKR), saj te niso predhodno potrjene na Fursu. Opoažajo tudi, da včasih zavezanci računov sploh ne izdajajo ali pa jih izdajajo v obliki, ki ni več dovoljena. Po trenutni zakonodaji morajo zavezanci pri gotovinskem poslovanju oziroma prodaji blaga in storitev izdati račun z uporabo elektronske naprave, ki vodi evidenco izdanih računov ali pa z VKR, ki mora biti predhodno potrjena na Fursu.

Zavezanci, ki bodo morali po novem letu pričeti z davčnim potrjevanjem računov in uporabljajo VKR, pa lahko nov sistem že preizkusijo tudi decembra. Furs je že predstavil brezplačno aplikacijo Mini blagajna, ki je namenjena vsem tistim, ki pri poslovanju  izdajo majhno število računov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja