Go to Top

Davčne blagajne testno že čez en teden

S 1. septembrom 2015 bodo lahko pričeli davčni zavezanci testno uporabljati davčne blagajne oziroma davčno potrjevanja računov. Hkrati bodo začeli testirati ustreznost delovanja strojne in programske opreme tudi ponudniki storitev in razvijalci opreme za davčno potrjevanje računov.

Pridobitev brezplačnega namenskega digitalnega potrdila za davčne blagajne bo mogoča od novembra dalje. Decembra pa se bo pričelo neobvezno vključevanje davčnih zavezancev v sistem davčnega potrjevanja računov. Od 2. januarja 2016 dalje bo uporaba sistema davčnih blagajn, ki jo je uvedel Zakon o davčnem potrjevanju računov, obvezna za vse davčne zavezance.

Namensko digitalno potrdilo za davčne blagajne bodo morali pridobiti tudi tisti davčni zavezanci, ki izdajo sorazmerno majhno število računov in nimajo posebnih zahtev ter bodo zato na spletnem portalu e-Davki uporabljali brezplačno aplikacijo za izdajo računov. Ob njem bodo za uporabo sistema potrebovali le še računalnik, internetno povezavo in običajno digitalno potrdilo.

Prav tako bo v prehodnem obdobju do 31. decembra 2017  dovoljena uporaba vezane knjige računov, vendar bodo morali izdane račune v tem primeru zavezanci v desetih dneh poslati Finančni upravi RS (Furs) preko e-Davkov. Ti zavezanci bodo morali sprejeti tudi interni akt, sočasna uporaba elektronske naprave in vezane knjige računov pa v istem poslovnem prostoru ne bo mogoča.

Furs je objavil vodnik po davčnih blagajnah v katerem na kratko pojasnjuje, kakšne bodo obveznosti davčnih zavezancev in kupcev po uveljavitvi sistema davčnih blagajn oziroma davčnega potrjevanja računov.

V pripravi imajo še kratka pojasnila o davčnih blagajnah za zavezance, za potrošnike in razvijalce programske opreme, o vseh informacijah pa vas bomo obveščali tudi v naših spletnih novicah.

Če ste prebrali ta članek, vas morda zanima še:

Ob uvajanju sistema davčnega potrjevanja računov oziroma davčnih blagajn se lahko obrnete tudi na naš računovodski servis ali davčne svetovalce. Pokličete nas lahko na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja