Go to Top

Davčne blagajne – opozorite tudi zaposlene

Preden boste pričeli v soboto uporabljati davčne blagajne, opozorite tudi svoje zaposlene na pravilno uporabo identifikacijskih oznak.

Kot smo že opozarjali v prispevku Delo na črno in davčne blagajne, bodo inšpektorji s pomočjo davčnih blagajn namreč preverjali tudi, ali zaposlujete na črno.

izobraževanje

Davčne blagajne

Še v januarju smo pripravili seminar za pravilno uporabo davčnih blagajn. V uri in pol vam povemo, vse kar morate vedeti o novem sistemu in kako pravilno izpolniti vse zakonske zahteve.

Več informacij

Odkar so prevzeli nadzor nad zaposlovanjem in delom na črno na Finančni upravi RS (Furs) namreč ugotavljajo, da delodajalci zaposlujejo delavce za krajši delovni čas, čeprav delajo polni delovni čas ter sklepajo podjemne pogodbe tudi za dela, ki imajo elemente delovnega razmerja in bi morala biti pravzaprav sklenjena pogodba o zaposlitvi. »Plačila za delo v okviru neprijavljenega delovnega časa delodajalci najlažje zagotavljajo tam, kjer je poslovanje gotovinsko,« še dodajajo na Fursu.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ali veste, kdaj in v katerih primerih lahko uporabljate katero od občasnih oblik dela? In kdaj se splača izbrati posamezno obliko dela ter kako so obdavčene?

Več informacij

Ko se bodo pričele uporabljati davčne blagajne, bodo podatki o fizični osebi, ki je izdala račun, sestavni del posameznega računa in se bodo skupaj z ostalimi podatki pošiljali na Furs. Finančni inšpektorji bodo nato z analizo tveganja v okviru svojih pristojnosti preverjali morebitne kršitve obsega opravljenega dela legalno zaposlenih in kršitve davčne zakonodaje. Zaposlene in njihovo identifikacijo bodo preverjali tudi na terenu.

davčne blagajne

Posameznik, ki bo izdal račun, bo moral v finančnem nadzoru tudi pojasnjevati morebitne spremembe podatkov na računih oziroma bo podatek o osebi, ki je izdala račun, pomemben za morebitno identifikacijo osebe, ki bi nedovoljeno spremenila račun.

Davčne blagajne prinašajo tudi nove globe

Mobilni oddelki Fursa so od prenosa pristojnosti za nadzor dela in zaposlovanja na črno med 18. avgustom 2014 in 30. novembrom 2015 sicer že opravili 14.118 nadzorov in pri tem izreki za 2,5 milijona evrov glob. »Nadzori se izvajajo pretežno z mobilnimi enotami, ki imajo delovni čas 24 ur na dan in 7 dni na teden,« ob tem izpostavljajo na Fursu. Ocenjujejo, da je boljše nadziranje tega področja že prineslo večji obseg rednih zaposlitev.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ob globah iz Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno nove globe prinaša tudi Zakon o davčnem potrjevanju računov. Globe so predvidene tudi za primer, ko bodo posamezniki neustrezno uporabljali oznake fizične osebe. Pravna oseba bo lahko v tem primeru kaznovana z od 2.000 do 75.000 evri globe, samostojni podjetnik z od 1.500 do 25.000 evri ter odgovorna oseba z od 800 do 5.000 evri.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja