Go to Top

Davčne blagajne: davčne številke prodajalcev na računih so prekršek

V uradu Informacijskega pooblaščenca (IP) pravijo, da na računih, ki so izpisani s pomočjo davčnih blagajn, ne sme biti osebne davčne številke prodajalca oziroma blagajnika. Zavezanci davčne blagajne uporabljajo že dva tedna, na IP in na Finančni upravi RS pa opozarjajo, da gre pri takem razkrivanju davčnih številk za kršitev določb Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

izobraževanje

Davčne blagajne

Se še lovite? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o davčnem potrjevanju računov.

Več informacij

Davčne blagajne in izdaja računov z davčno številko

Po Zakonu o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) mora račun vsebovati oznako fizične osebe, ki izda račun, kar pa nikakor ne sme biti njegova davčna številka. Ta se po zakonu posreduje le davčnemu organu. Tudi na Finančni upravi RS pojasnjujejo, da mora sicer biti oznaka osebe, ki je izdala račun povezana z davčno številko te osebe, sama davčna številka pa se ne sme pojaviti na davčno potrjenem računu.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Po ZDavPR se davčne številke lahko uporabljajo le za preverjanje zakonitosti zaposlitve in dela, za nadzor pravilnosti obračuna davkov in prispevkov ter za nadzor izvajanja tega zakona. Tukaj si lahko preberete še ostale primere, kjer se davčna številka lahko pojavlja na izdanem računu.

Z davčno številko na računih zavezanec krši zakon

davčne blagajneKot pojasnjujejo na IP, se izpisovanje davčnih številk na računih, ki se izdajajo kupcem, po predpisih Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) obravnava kot kršitev. Zato zavezance pozivajo, da ob izdanem računu preverijo, ali se na njih izpisujejo tudi davčne številke fizičnih oseb oziroma prodajalcev. Če opazijo, da se na izdanih računih davčne številke pojavljajo, na IP zavezance opozarjajo, naj »nemudoma prilagodijo svojo programsko opremo in zagotovijo zakonito ravnanje«.

Na IP še dodajajo, da zavezancem, pri katerih bodo na računih odkrili tudi davčne številke oseb, ki izdajajo račune, grozi inšpekcijski in prekrškovni postopek.

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Če boste tudi po novem letu nadaljevali z uporabo vezane knjige računov, boste morali za njihov davčno potrjevanje uporabljati Mini blagajno. Pripravili smo delavnico, kjer vam po korakih predstavimo, kako jo uporabljati brez napak.

Več informacij

Davčne blagajne – vse na enem mestu

Kako mora izgledati davčno potrjeni račun in katere oznake mora vsebovati, si preberite v prispevku Davčno potrjevanje računov: kako so sestavljeni računi? V prispevku Davčna blagajna vsako uro za dvesto novih zavezancev, si preberite katere so pogoste nepravilnosti, s katerimi se soočajo zavezanci pri uporabi davčne blagajne. Tukaj pa si lahko preberete, koliko kupcev je za nagradno igro Vklopi razum, zahtevaj račun! do sedaj preverilo račune preko mobilne aplikacije.

Vas zanima več o davčnih blagajnah? Preberite si še:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja