Go to Top

D.o.o. v Sloveniji – ga je sploh možno ceneje ustanoviti drugje?

D.o.o v Sloveniji – primerjajmo stroške in čas za ustanovitev pri sosedih!

D.o.o. v Sloveniji je lahko izjemno hitro ustanovljen. Ne verjamete? Preverite, koliko vas stane ter koliko časa traja ustanovitev d.o.o. v sosednjih državah! Ko se odločite za registracijo vašega d.o.o. ali s.p. pa nam pišite za termin na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ustanovitev podjetja

D.o.o. v Sloveniji in postopek registracije

D.o.o. v Sloveniji lahko ustanovitelji registrirate brezplačno na naši DATA točki in zahteva notarja le v primeru stvarnega vložka za zadovoljitev ustanovitvenega kapitala. Tudi postopek registracije je izjemno hiter, saj je d.o.o. v Sloveniji lahko registriran načeloma že v roku petih do desetih dni. Vpis v register je brezplačen.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Pri naših sosedih za ustanovitev d.o.o. plačajo, tudi postopek registracije traja dlje!

Pri sosedih je to drugače. V Italiji ustanovitev d.o.o. izvede notar, ki tudi pripravi ustanovitvene akte. Sodni del se v praksi izvede predvidoma v dveh tednih, vendar je notarski del lahko bolj dolgotrajen. Ustanovitev d.o.o. na Madžarskem zahteva angažiranje pravnikov oz. notarja. V določenih situacijah je za podpise potrebno pridobiti apostille in overitve. Tipično postopek registracije traja od šest do osem tednov, kar je precej dlje kot za d.o.o. v Sloveniji Stroški sodišča so sicer izjemno omejeni, vendar morate za registracijo podjetja angažirati pravnike oz. notarje.

Na Hrvaškem je ustanovitev skoraj izključno izvedena pri notarjih in zahteva sodelovanje odvetnikov. Te storitve so seveda plačljive. Prav tako stroški sodišča in prevodov. Postopek registracije po opisih traja od treh do sedem tednov. V Nemčiji (ki sicer ni naša sosednja država) je za overitev podpisov ustanoviteljev zahtevan notar. Načeloma enako velja tudi za celoten postopek registracije, ki je voden s strani odvetnikov. Registracija tipično traja od 6-8 tednov. Stroški notarjev so v Nemčiji variabilni, med tem ko so izključno stroški vpisa v register okrog 100 evrov.

Božičnica 2022 – jo bo vaše podjetje izplačalo?

D.o.o. v Sloveniji in ustanovitveni kapital

Za registriran d.o.o. v Sloveniji potrebujete minimalno 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala. V kolikor bo to v denarju, ga vplačate pri banki na začasni poslovni račun in potrdilo o položenem kapitalu odnesete nazaj na našo DATA točko, kjer ste začeli postopek registracije.

Veliko višji ustanovitveni kapital, kot za d.o.o. v Sloveniji, boste potrebovali v Avstriji. Tam ustanovitev izvedejo odvetniki in ustanovitev terja minimalno 35.000 evrov ustanovitvenega kapitala. Italijanske oblike d.o.o. se med seboj vsebinsko sicer nekoliko razlikujejo, vendar je tudi ustanovitveni kapital v vsakem primeru višji – od 10.000 evrov do 50.000 evrov. Madžari zahtevajo minimalno ekvivalentno cca 7.200 evrov ustanovitvenega kapitala vplačanega v madžarskih forintih, kar je približno enako kot potrebujete za d.o.o. v Sloveniji. Posebnost na Madžarskem je, da mora bančni račun podjetja biti pri madžarski banki. Na Hrvaškem je minimalni ustanovitveni kapital okrog 2.600 evrov, kar je sicer tretjina zneska kot za d.o.o. v Sloveniji. Najvišji ustanovitveni kapital je zahtevan v Nemčiji. Ta mora biti najmanj 25.000 evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja