Go to Top

D. o. o. kot popoldanska dejavnost

Razlog, da se posamezniki raje kot za registracijo statusa samostojnega podjetja (s. p.) odločijo za registracijo d. o. o. je največkrat ta, da za poslovanje ne želijo odgovarjati z vsem svojim premoženjem. Medtem ko samostojni podjetnik odgovarja z vsem svojim lastnim premoženjem za poslovanje svoje dejavnosti, d. o. o. odgovarja le z vloženim kapitalom oziroma kapitalom podjetja. To je največkrat velja tudi v primerih, ko bi se sicer podjetnik odločil za registracijo popoldanskega s. p., a se raje tudi za opravljanje popoldanske dejavnosti odloči za registracijo družba z omejeno odgovornostjo – d. o. o.  kot popoldanska dejavnost.

Če niste najbolj prepričani, kaj se vam konkretno bolj splača, vas vabimo na brezplačni seminar, kjer vam pred registracijo podjetja svetujemo, katera oblika registracije podjetja je v vašem primeru najbolj primerna. Če želite osebno svetovanje, so vam naši strokovnjaki vedno na razpolago na 01 600 1530 ali na data@data.si oziroma nam vaše povpraševanje pošljite prek kontaktnega obrazca.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Ste v dilemi: s. p. ali d. o. o.? Na našem brezplačnem seminarju izveste kakšne so razlike in kaj se vam najbolj splača!

Več informacij

D. o. o. kot popoldanska dejavnost

D. o. o. kot popoldanska dejavnost oziroma »popoldanski d. o. o.« ni uraden pojem, ampak se pod tem razume d. o. o., kjer je lastnik in hkrati zastopnik podjetja v delovnem razmerju v nekem drugem podjetju, za določen projekt oziroma aktivnost pa registrira d. o. o. in v njem ni zaposlen, torej ne plačuje prispevkov za zavarovanje, ker mu jih že plačuje delodajalec.

Ste namesto na registracijo s.p. raje pomislili na d.o.o. kot popoldansko dejavnost?

Klikni in deli

D. o. o. kot popoldanska dejavnostRazlog za registracijo d. o. o. raje kot za s. p. je pri nekaterih posameznikih tudi v začetnih stroških podjetja. Če je bodoči lastnik in zastopnik podjetja, zaposlen, to po registraciji pomeni, da se mu ni treba prijaviti v zavarovanje na d. o. o., ki ga je odprl in plačevati prispevke, ker jih zanj plačuje delodajalec, kjer je posameznik zaposlen.

Namreč, po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) lahko podjetje posluje tudi, če in ko ima družbenika in zastopnika, pri tem pa ni pa nujno, da je v podjetju kdo dejansko »zaposlen«. Če pa tak lastnik in hkrati zastopnik podjetja izgubi oziroma prekine zaposlitev, se mora en dan po prenehanju pogodbe o zaposlitvi prijaviti v zavarovanje na svoj d. o .o. in začeti plačevati prispevke za socialno zavarovanje.

Zakaj d. o. o. raje kot s. p.?

Razlog, da se posamezniki odločajo za registracijo d. o. o. raje kot za s. p., je tudi  sama dejavnost, ki jo želijo opravljati. Če vedo, da bodo poslovali s tujino in tujimi pravnimi osebami, potem se raje odločijo za d. o. o., ker razmišljajo, da bodo kot pogodbeni partnerji na ta način bolj kompetentni. Razlog je lahko tudi ta, da se posamezniki nameravajo prijaviti na določene razpise v Evropski uniji, na katere se lahko prijavijo le pravne in ne fizične osebe. Več o razlikah med s. p. in d. o. o. si lahko preberete tukaj.

izobraževanje

Veščine enostavnega knjigovodstva se lahko hitro in enostavno naučite na 5-urni delavnici Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?

Več informacij

Preberite še:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja