Go to Top

Čebelarjenje: Predvidoma bomo praznovali 20. maja

V Sloveniji je okoli 10.000 čebelarjev, ki imajo skupaj 176.000 čebeljih družin in pridelajo od 1500 do 2500 ton medu letno. Naša posebnost pa so tudi edinstvene panjske končnice in tradicionalni panji. Čebelarjenje je v Sloveniji prisotno že dolga leta, zato je tudi zavedanje o pomenu čebel za ljudi in naravo na visoki ravni.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vsak ima kakšen hobi, s katerim bi lahko dodatno zaslužil. Ste že razmišljali o tem, kaj bi počeli vi?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Prvi svetovni dan čebel bo predvidoma 20. maja 2018

Slovenija si že dalj časa prizadeva, da se čebelarjenje in vloga čebel ustrezno priznata tudi na svetovni ravni. Pred dvema letoma se je v sodelovanju Čebelarske zveze Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo rodila ideja o svetovnem dnevu čebel. Prizadevanja pa so obrodila rezultate – svet OZN za prehrano in kmetijstvo bo namreč o razglasitvi dneva čebel odločal julija letos, obravnava v Generalni skupščini ZN pa je predvidena v drugi polovici leta. Prvo obeleženje svetovnega dneva čebel bo predvidoma 20. maja prihodnje leto.

Čebelarjenje»Slovenija želi z obeleženjem svetovnega dneva čebel svetovno javnost opozarjati na pomen ohranjanja čebel, saj je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od čebel. Tako prispevamo tudi k zagotavljanje globalne varnosti preskrbe s hrano in ohranjanju okolja,« poudarja predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Pobuda za svetovni dan čebel že prispeva k prepoznavnosti Slovenije na svetovni ravni, zagotavljajo na Vladi in dodajajo, da številne države že kažejo interes po krepitvi sodelovanja na področju čebelarjenja, saj čebele živijo skoraj povsod po svetu. To prinaša priložnosti tudi za turizem in ostale gospodarske sektorje.

Kakšni so pogoji za opravljanje dejavnosti čebelarjenje?

Čebelarjenje je kmetijska panoga, ki se ukvarja z gojitvijo čebel z namenom pridobivanja njihovih produktov, predvsem medu in voska, pa tudi za opraševanje. Najbolj pomembni čebelji pridelki so: med, pelod, matični mleček in propolis.

Čebelarji morajo imeti registriran s.p. ali d.o.o. ali registrirano kmetijsko gospodarstvo, biti pa morajo vpisani tudi v Evidenco imetnikov rejnih živali. Vsak čebelnjak mora biti tudi ustrezno registriran v registru čebelnjakov. Več o dejavnosti čebelarjenje in pogojih za njeno opravljanje, si lahko preberete v prispevku Pogoji za opravljanje dejavnosti – čebelarstvo. Kako pa poteka postopek registracije podjetja, razlagamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja