Go to Top

Čebelar – ko iz hobija nastane posel

Čebelar je mora imeti prijavljeno dejavnost

čebelar Čebelar mora imeti registriran s.p. ali d.o.o. ali registrirano kmetijsko gospodarstvo, biti pa mora vpisan tudi v Evidenco imetnikov rejnih živali. Več o dejavnosti čebelarjenje in pogojih za njeno opravljanje, lahko preberete v prispevku Pogoji za opravljanje dejavnosti – ČebelarstvoGojenje čebel in pridobivanje čebelarskih izdelkov sodi v kmetijsko panogo gojitve čebel in pridobivanja čebeljih produktov. Za čebelarstvo kot kmetijsko dejavnost pa se šteje tudi prodaja čebeljih družin, rojev in matic.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Slovenski čebelarji postajajo vse bolj prepoznavni tudi po apiturizmu – čebelarskem turizmu, v okviru katerega obiskovalci naše dežele doživijo bogato slovensko apikulturo kot edinstveno turistično izkušnjo. Na zelo privlačen in čuten način približuje Slovenijo kot zdravo destinacijo, kot državo gostoljubnih ljudi, predvsem pa kot domovino odličnih čebelarjev z bogato apikulturo in stoletnimi čebelarskimi praksami. Trenutno je v Sloveniji okoli 35 ponudnikov apiturizma.

Pridružite se jim tudi vi! Čebelarstvo je lahko uspešna dopolnilna dejavnost na kmetiji. Turistično ponudbo lahko  inovativno izboljšate recimo z medenimi masažami, savno s propolisom in najrazličnejšimi čebelarskimi izdelki. Naši izkušeni svetovalci na VEM točki Data vam bodo svetovali glede registracije ustreznih dejavnosti. Tudi kasneje vam bo Data stala ob strani na vaši podjetniški poti z zanesljivimi računovodskimi storitvami in podjetniškim svetovanjem.

Api doživetja med drugim lahko vključujejo:

  • obiske čebelarjev,
  • pokušine čebeljih pridelkov, kot so (poleg medu) medeni likerji, medica, medene praline, medenjaki, osvežilni napitki…
  • ogled tipičnih slovenskih čebelnjakov,
  • ogled čebelarskih muzejev,
  • obisk predavanj o vplivu čebeljih pridelkov na zdravje,
  • izdelovanje okrasnih predmetov iz čebeljega voska,
  • poslikave panjskih končnic,
  • izdelavo in peko izdelkov iz medenega testa,
  • medeno masažo,
  • medeno kopel…
Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Ste vedeli? Čebelar mora biti vpisan v evidenco imetnikov rejnih živali, vsi čebelnjaki pa morajo biti vpisani v register čebelnjakov. Registracijo stojišč izvaja predvidoma lokalno čebelarsko društvo oziroma Čebelarska zveza Slovenije (izvajalec pašnega reda). Čebelnjaki morajo biti primerno registrirani na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristnih nasvetov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja