Go to Top

Carinska pošta: Kakšne so dajatve za pošiljke s Kitajske?

Carinska pošta

Carinska pošta – Čedalje več ljudi naroča izdelke prek spleta, tudi iz držav izven EU, najpogosteje s Kitajske ali ZDA. Pri tem pa je treba, če gre za večje vrednosti, plačati uvozne dajatve. Kako je torej urejena carinska pošta?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kakšna pa je vaša podjetniška ideja? Ste prepričani, da bo uspešna?

Več informacij

Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data enostavna, hitra in brezplačna. Dodatno lahko služite tudi ob redni službi. Preden pa se podjetništva lotite zares, preverite vašo poslovno idejo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Prijava na izobraževanje

Kot pojasnjujejo na Pošti Slovenije, se poštne pošiljke pri uvozu v državo v splošnem delijo na:

  • pošiljke, ki so oproščene predložitve carinskim organom;
  • pošiljke z blagom, kjer se ugotavlja izvor blaga in njegova carinska vrednost (carinska pošta).

Za blago, ki prispe v Slovenijo iz tretjih držav (nečlanic EU), morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Predpisane carinske uvozne postopke po pooblastilih carine izvaja Pošta Slovenije, zato carinska pošta.

Tovrstne pošiljke so lahko po opravljenem carinskem postopku poslane naprej naslovniku brez obračuna carinskih dajatev. V določenih primerih se obračunajo carinske dajatve, lahko pa so pošiljke celo zasežene, uničene ali vrnjene pošiljatelju.

Informativni izračun plače

Carinska pošta: Nakup prek spleta

Na Pošti Slovenije opozarjajo, da so zagotovila spletnih trgovcev, da so plačani vsi stroški v zvezi s pošiljko, v primeru pošiljk z blagom iz tretjih držav največkrat neresnična.

Za blago, ki ga naročate iz tretjih držav (nečlanic EU), je namreč treba pri prispetju v Slovenijo izvesti predpisane carinske postopke, ki pa niso nujno brezplačni.

V splošnem velja, da so pošiljke v vrednosti do 22 evrov oproščene plačila carinskih dajatev. Če pa kupljeno blago preseže vrednost 22 evrov, bo zanj treba plačati tudi določene uvozne dajatve.

Uvozne dajatve se obračunajo na osnovi carinske vrednosti blaga. Ta pa ne zajema le cene izdelka, temveč tudi stroške pošiljanja/poštnine, prevoza, zavarovanja ipd.

Carinska pošta: Kakšne so dajatve?

Če vaš spletni nakup presega vrednost 22 evrov, bo pošiljka predmet obračuna predvidoma naslednjih uvoznih carinskih dajatev:

carinska pošta

  • od 22 do 150 evrov: uvozni DDV;
  • od 150 evrov: carina + uvozni DDV;
  • nakup trošarinskega blaga (parfumi, tobak in tobačni izdelki, alkohol in alkoholni izdelki): uvozne dajatve + trošarina – ne glede na vrednost.

Carina se obračuna po predpisani stopnji v carinski tarifi od vrednosti blaga, ki je običajno razvidna iz računa.

DDV pa se pri uvozu obračuna od davčne osnove, ki jo predstavlja carinska vrednost blaga skupaj s carino in drugimi dajatvami, ki se plačujejo pri uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %.

Prijava na izobraževanje

Pošta zaračuna še carinsko posredovanje

Ob prejemu določene pošiljke, ki je carinska pošta, vam Pošta Slovenije zaračuna tudi strošek izvedene storitve carinskega posredovanja. Višina tega stroška je od odvisna storitve oziroma zahtevnosti postopka, ki ga pošta opravi, ter od cene kupljenega blaga.

Najpogosteje je carinska pošta predmet t.i. postopka preverjanja. Pri tem se ugotavlja dejanska vrednost blaga, preverjajo se splošne navedbe vsebine, nepopolne oznake valute, sumljiva vsebina, itd. Postopek se  zaračuna od 5 do 15 evrov. Za pošiljke, ki so carinska pošta, se pogosto zaračuna tudi t.i. obračun dajatve, ki se giba od 7 do 15 evrov.

Pošta vam poleg omenjenega lahko zaračuna številne druge storitve v zvezi s carino. Denimo iskanje naslovnika (4 evre), če pa morajo vašo pošiljko odpreti in pregledati, vas to stane dodatnih 5 evrov. Pazljivi morate biti tudi, če vas pošta pozove k dopolnitvi dokumentov (denimo predložitvi računov). Prvič lahko dopolnjujete brezplačno, vsaka nadaljnja dopolnitev pa stane 3 evre. V primeru, ko gre za trošarinsko blago ali blago večjih vrednosti (nad 150 evri), pa bodo vaši stroški še višji. Plačati boste morali 20 oziroma 22 evrov za t.i. zahtevno carinjenje, saj se izvedejo redni carinski postopki.

Carinska pošta: primer

Ema je s Kitajske naročila žensko jakno, katere cena je bila 31,33 evra. Ker je pošiljka stala več kot 22 evrov, je pošta prejemnici obračunala uvozni DDV po 22 odstotni stopnji, kar je naneslo 6,89 evra.

Poleg tega je Ema morala plačati še poštne storitve, in sicer že omenjeni obračun dajatve. Njegova višina je odvisna od cene kupljenega izdelka. Za nakupe v vrednosti od 31 do 50 evrov obračun dajatve znaša 11 oziroma 9 evrov, če gre za elektronsko poslovanje. Ema je torej poleg 31,33 evrov, kolikor je plačala za jakno, morala odšteti še skoraj 16 evrov za poštne storitve in uvozni DDV.

Ceno poštnih storitev si lahko znižate

Ob prejemu določene pošiljke iz tretje države, vas pošta lahko prosi, da priložite določene dokumente (računi, potrdila), ki so potrebni za izvedbo carinskega postopka. To lahko storite prek spleta. S tem pospešite izvedbo carinskih postopkov in si hkrati znižate ceno storitev carinskega posredovanja.

Komentarjev (25)

  • marija magdič 22. Januarja 2018 - 15:57 Odgovori

    Zanima me izračun carinskih dajatev za izdelek(strojček za hladno stiskanje olja)iz Kitajske v višini 303 US$ oz. 246,32 EUR,ter način postopka preko spleta . Hvala

    • Manca Borko Grimšič 24. Januarja 2018 - 9:17 Odgovori

      Pozdravljeni, vabimo vas, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za računovodsko svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

    • Mystery Boy 21. Januarja 2019 - 15:30 Odgovori

      Ma stalo vas bo 50% od cene, ce ne se vec… meni so za 37$ uzeli 18€

  • Vesna Kranjc 30. Marca 2018 - 10:56 Odgovori

    Zanima me kolikšni so stroški za 25 evrov nakupa iz Kitajske.

    • Manca Borko Grimšič 30. Marca 2018 - 12:27 Odgovori

      Pozdravljeni, najbolje bo, da se s svojim vprašanjem obrnete na Carinsko pošto. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • milan ciglar 11. Julija 2018 - 7:12 Odgovori

    Na Kitajskem sem kupil ladjico za razvoz hrane pri ribolovu,vrednost ca.110€,vendarje ne dobim,pošiljatel me je obvestil da je v Slo.že ca.2 tedna,pa me zanima zakaj je zadržana oziroma kako dol je post.,da jo dobim.Hvala za odgovor in l.p.Ciglar

    • Data d.o.o. 11. Julija 2018 - 9:00 Odgovori

      Spoštovani, predlagamo, da se za odgovor na vaše vprašanje obrnete na carino. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Jelka Funtek 23. avgusta 2018 - 13:38 Odgovori

    Zanima me koliko znašajo vsi stroški carina +ddv za telefon iz Kitajske, ki stane 150€.

    • Data, d.o.o. 24. avgusta 2018 - 13:52 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Predlagamo, da vaš konkreten primer za pridobitev ustreznega odgovora naslovite na Carinski urad. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

    • Aleš 27. Septembra 2018 - 15:06 Odgovori

      Sam sem ga naročil v vrednosti približno 150 €, s stroški DHL-a in carine med je stal približno 200 €, tako da carina in ostali stroški nanesejo približno 50 EUR.

  • Maruša Puhek 27. avgusta 2018 - 11:41 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me, če je v maksimalno vrednost 22€ vključena tudi poštnina ali le dejanska vrednost izdelka?
    Lp, Maruša

    • Data, d.o.o. 28. avgusta 2018 - 8:26 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Predlagamo, da se s konkretnim vprašanjem obrnete na Carinsko službo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Janez Trček 18. Septembra 2018 - 18:30 Odgovori

    Dajte prosim pojasnit, kaj naj vas pa vprašamo, da boste tudi sami na vprašanje nekaj odgovorili?

    • Data, d.o.o. 20. Septembra 2018 - 8:19 Odgovori

      Spoštovani, predlagamo, da postavite vprašanje in bomo – kot vedno – skušali strokovno odgovoriti. Če pa gre za vprašanje iz pristojnosti drugih organov, denimo Carinske uprave, ga boste morali nasloviti na njih. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Simon Simonič 18. Septembra 2018 - 18:49 Odgovori

    Meni se pa zdi to početje naše pošte, ko ti za pošiljko, tudi če je manj kot 22€ vrednost, zaračunajo stroške postopka, malo mafijaško. Pa saj jih nisem prosil, naj izvedejo kak postopek. Če ne verjamejo deklaraciji, ki je itak nalepljena na vsaki pošiljki, zakaj bi bil to moj problem? Ne bi smelo it v moj strošek, ko se izkaže, da navedbe na deklaraciji držijo. Oni ti pa kar priflosajo tistih 5 oz. 6 € carinskega posredovanja, kot so si to sami poimenovali. In to ti zahteva poštar na vratih, da če mu ne boš plačal, bodo poslali paket nazaj na Kitajsko. In tako muhte služijo, država jim to lepo omogoča. Nikogar ne zanima, tudi od Zveze potrošnikov Slovenije nisem še nič slišal na to temo. Ne vem, ne verjamem, da je še v kaki evropski državi tako.

    • Jože Kos 30. Novembra 2018 - 13:53 Odgovori

      Po pritožbi na carinsko pošto sem dobil naslednji odgovor, tako, da je zadeva v mojem primeru korektno rešena. Upam, da je šlo samo za neljubo napako in ne za namerno goljufanje…

      Pozdravljeni,

      Vašo zadevo smo ponovno predložili pred carino. Uvozni postopek je popravljen, zato smo vaši pošti preko e-pošte že poslali podatke naj vam pošiljko vročijo brez odkupnine. Glede dostave oz. prevzema se boste dogovorili z vašo dostavno pošto.

      • Data d.o.o. 4. Decembra 2018 - 9:03 Odgovori

        Spoštovani,

        zahvaljujemo se vam, da ste delili vašo izkušnjo.

        Lep pozdrav,

        DATA d. o. o.

  • Žiga Podkrižnik 22. Septembra 2018 - 14:38 Odgovori

    Pozdravljeni!
    želim naročiti paket iz ZDA, sicer iz podjetja ASUS. paket vključuje prenosni računalnik in brezžično miško, skupaj pa stane 271€. zanima me kakšni bi bili dodatni stroški v tem primeru?
    Lep pozdrav
    Žiga

    • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:08 Odgovori

      Spoštovani, predlagamo, da to vprašanje naslovite na Carinsko upravo, oni vam bodo najbolj ustrezno odgovorili. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Andrija Vidovic 9. oktobra 2018 - 14:40 Odgovori

    Zdravo,
    Me pa zanima,ce jaz nocem placat te poštne zadeve (carina,i druga sranja)
    A mi lahko to zaračunajo tudi ce nocem pošte prevzet?lp

    • Data, d.o.o. 9. oktobra 2018 - 15:11 Odgovori

      Spoštovani, predlagamo, da se s tem vprašanjem obrnete na Carinsko upravo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Petra Hribernik 30. oktobra 2018 - 9:11 Odgovori

    Zdravo!
    Kako pa je z ddv in carino,če naročiš iz Amerike v Italijo? Lp

    • Data, d.o.o. 15. Novembra 2018 - 15:45 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vaše vprašanje, žal nanj ne moremo odgovoriti. Predlagamo, da se obrnete na carinsko upravo Republike Italije. Lep pozdrav!

  • Špela Špela 11. Januarja 2019 - 13:50 Odgovori

    Pozdravljeni,
    naročila bi nekaj iz Nove Zelandije, skupni strošek s poštnino je 145 EUR. Koliko bi prišlo carinjenje?
    Lep pozdrav!

    • Data d.o.o. 15. Januarja 2019 - 9:49 Odgovori

      Spoštovani,

      svetujemo vam, da preverite na Carinski upravi RS ali se obrnete na špediterja.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja