Go to Top

Brezposelnost novembra spet nižja

Novembra se je po oktobrski rasti število registriranih brezposelnih spet zmanjšalo. Ob koncu meseca jih je bilo po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) 82.415. V primerjavi z lanskim letom se je brezposelnost novembra zmanjšala skoraj za 15 odstotkov. Na ZRSZ napovedujejo, da se bo trend izboljševanja razmer na trgu dela nadaljeval tudi v prihodnje.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kdaj je pravi čas za vstop v podjetništvo? Na vprašanje vam pomagajo odgovoriti naši podjetniški strokovnjaki na brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve. Registracija podjetja pa je na VEM točki Data povsem enostavna in tudi brezplačna.

Registrirana brezposelnost novembra

Ob koncu meseca novembra 2017 je bilo registriranih 82.415 brezposelnih oseb, kar je 578 oseb oziroma 0,7 odstotka manj kot oktobra. V primerjavi z novembrom 2016 je bila brezposelnost manjša za 14.428 oseb (14,9 odstotka).

Na novo se je novembra na Zavodu prijavilo 6.455 brezposelnih oseb, 33 odstotkov manj kot oktobra in 12 odstotkov manj kot novembra lani. Najpogostejši razlog za prijavo na Zavod je bil iztek zaposlitve za določen čas, nekaj je bilo tudi iskalcev prve zaposlitve in trajno presežnih delavcev.

brezposelnost novembra

Največ prostih delovnih mest pa je še vedno za delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike in natakarje.

>>> Preverite, kaj prinaša nova zakonodaja na področju zaposlovanja!

Brezposelnost novembra najbolj narasla v Kopru

Brezposelnost novembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala v območnih službah Koper (+2,0 %), Nova Gorica (+0,6 %), Murska Sobota (+0,6 %), Kranj (+0,2 %) in Sevnica (+0,1 %). V ostalih območnih službah se je zmanjšala, najbolj v območni službi Celje (-2,4 %).

Kje bodo prosta delovna mesta v 2018?

Na Zavodu so pred kratkim izvedli in predstavili tudi raziskavo Napovednik zaposlovanja. Ta ponuja trende v zaposlovanju v prihodnjih šestih mesecih leta 2018. Delodajalci napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti, obljubljajo pa tudi številna prosta delovna mesta. Iskali se bodo predvsem delavci za preprosta dela, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, skladiščniki, prodajalci in orodjarji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja