Go to Top

Bonitetna ocena za samostojne podjetnike normirance

Bonitetna ocena je pokazatelj verodostojnega bonitetnega položaja podjetja. Možnost pridobiti bonitetno oceno imate tudi normirani samostojni podjetniki. Pridobite jo lahko na Ajpesu. Zakaj je bonitetna ocena za poslovanje pomembna?

Se tudi vi odločate za odprtje s.p.? Vse lahko uredite naši Data točki! Za termin registracije podjetja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite po e-mailu na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Bonitetna ocena za samostojne podjetnike normirance – zakaj jo je dobro pridobiti?

Bonitetna ocena, ki jo pridobite na Ajpesu izkazuje ekonomsko-finančno sposobnost ponudnikov v postopkih javnega naročanja. Hkrati so nepogrešljive pri celovitem spremljanju kreditnega tveganja obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjev. Dobra bonitetna ocena za samostojne podjetnike normirance je pomembna tudi zaradi sklepanja poslov in izkazovanju poslovne odličnosti tako doma kot v tujini. Bonitetna ocena za normirance še kako pride prav, ko samostojni podjetnik odloči za kandidiranje na javnih razpisih ali se odloči za pridobivanje kredita ipd.

Prispevki za s.p. 2024

Potrebujete davčni posvet?

Kilometrina 2024

Osnova za bonitetno oceno je letno poročilo

Kako se pridobi bonitetna ocena za normirance, če ZGD-1 samostojnim podjetnikom normirancem ne nalaga predložitve letnega poročila na Ajpes, ki je  sicer osnova za pridobitev bonitetne ocene? Rešitev je preprosta – samostojni podjetnik normiranec predloži letno poročilo tudi na Ajpes. Samostojni podjetniki normiranci na Ajpes ali na Furs ne oddajajo bilance stanja in izkaza poslovnega izida. Zavezani so namreč le za oddajo letnega obračuna na Furs.

Kako odpreti s.p.

Do kdaj oddati letno poročilo?

Če ste samostojni podjetnik normiranec in je vaš cilj bonitetna ocena za normirance, morate predložiti letno poročilo na Ajpes do 2.4.2024. Letno poročilo je namreč osnova za pripis bonitetne ocene. Bonintetne ocene so na voljo vsako leto v sredini meseca maja.

Kako odpreti popoldanski s.p.

Bonitetna ocena za normirance S.BON AJPES

Kakšen je postopek za pridobitev bonitetne ocene S.BON AJPES?

  1. Pristojni izpostavi AJPES pošljete e-sporočilo, da poslujete kot samostojni podjetnik normiranec in želite predložiti letno poročilo,
  2. predložite letno poročilo do 2.4.2024 ali
  3. predložite letno poročilo kasneje in pridobite bonitetno oceno na podlagi naročila individualne obravnave.

Več o sami metodologiji S.BON AJPES in določanju bonitetnih ocen lahko preberete tukaj.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja