Go to Top

Bodo lastniki nepremičnin morali naročiti elaborat?

Lastniki nepremičnin bistvenih podatkov o nepremičnini ne bodo mogli več spreminjati brezplačno prek vprašalnikov, ampak bodo morali pri geodetskem podjetju ali projektantu naročiti elaborat.

“S tem je zagotovljena pravna varnost lastnikov nepremičnin tudi za podatke, ki so bili v preteklosti evidentirani le z vprašalnikom,” so sporočili iz Geodetske uprave RS. Po 22. novembru se podatkov o legi in obliki stavbe, o površinah, dejanskih rabah delov stavb in letnicah gradnje ne bo več moglo spreminjati prek vprašalnikov. Za spremembo teh podatkov bo treba naročiti elaborat geodetske storitve pri geodetskem podjetju ali projektantu.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Si s svojo plačo ne morete privoščiti nakupa nepremičnine? Razmislite o prednostih in slabostih samozaposlitve!

Vpis stavbe: v enem mesecu

lastniki nepremičninVpis stavbe v kataster stavb je potreben v roku enega meseca po koncu gradnje oziroma ob začetku uporabe take novogradnje. Lastniki bodo vlogo za evidentiranje z izdelanim elaboratom morali oddati na najbližjo geodetsko upravo.

Lastniki pa bodo lahko tudi po 22. novembru še vedno sami spreminjali podatke za stavbo o priključkih (elektrika, kanalizacija, vodovod, plin), o letu obnov (fasada, streha), o materialu nosilne konstrukcije in o tipu stavbe ter podatke o delu stavbe glede leta obnove (okna, inštalacije), dvigala, višine etaže, številki nadstropja in upravnika.

Kdaj davek na nepremičnine?

Leta 2019 naj bi potekalo novo vrednotenje nepremičnin. Davek na nepremičnine bo odvisen od vrednosti premoženja. Davčna osnova bo predvidoma posplošena tržna vrednost nepremičnin, kot jo bo Geodetska uprava RS (GURS) ugotovila s sistemom množičnega vrednotenja. Davčne stopnje še niso znane, a višina davka naj bi bila na ravni sedanjega nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sicer pa naj bi bili stanovanjski objekti manj obdavčeni kot gospodarski.

Davek na nepremičnine tudi za cerkev

Ministrstvo za finance želi v sistem vključiti čim širši krog nepremičnin, brez izjem, kar bi omogočilo nižje davčne stopnje. Tako naj bi zajeli tudi nepremičnine v lasti države in cerkve ter kmetijska in gozdna zemljišča.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vrednotenje nepremičnin bo potekalo po lani sprejetem novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. GURS je na podlagi zakona že pripravil osnutke modelov vrednotenja, jih uskladil s strokovno javnostjo, za november pa je predvideno usklajevanje z občinami. Aprila 2019 naj bi izvedli poskusni izračun vrednosti. Takrat bodo lahko svoje pripombe podali tudi lastniki nepremičnin.

Ste lastnik nepremičnine, ki jo oddajate turistom? Uredite svoje poslovanje skladno z zakoni, FURS namreč poostreno ukrepa.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja