Go to Top

Bodite glasbeni DJ – dejavnost, ki med prazniki cveti

Želite morda zabavati množice kot glasbeni DJ ali pa že imate status s.p. in se že ukvarjate z organizacijo ali prirejanjem dogodkov? Želite morda katerega od svojih otrok angažirati za to da bo »zavrtel kakšno plato«? Potrebna je le registracija prave dejavnosti na SPOT točki Data d.o.o..

Registracija statusa samostojnega podjetnika posameznika je na naši točki brezplačna in predstavlja tudi najbolj prilagodljivo pravno obliko – saj lahko preko svojega s.p.-ja opravljate poleg svoje osnovne dejavnosti tudi izredno široko paleto drugih – na primer, da ste DJ na novoletnih zabavah in drugih prireditvah.

Informativni izračun plače

Bodite DJ, saj dejavnost ni regulirana

Za nastopanje kot DJ, morate na svojem podjetju imeti registrirano dejavnost »Umetniško uprizarjanje« (SKD 90.010). Dejavnost kot taka nima posebnih pogojev in ne zahteva posebnih dovoljenj. V kolikor želite biti tudi organizator ali tudi promotor dogodka potemtakem potrebujete registrirati tudi dejavnost »Organiziranje razstav, sejmov, srečanj« (82.300). Nemalokrat so DJ-ji tudi lastniki oziroma obratujejo dvorane, kjer se takšni koncerti odvijajo in za izstavljanje računa za obratovanje prireditvenih objektov morate imeti registrirano dejavnost »Obratovanje objektov za kulturne prireditve« (SKD 90.040).

Ustanovitev podjetja

DJ lahko prodaja posnetke svojih »setov«

DJ lahko posnetke svojih dogodkov tudi prodaja – tako v obliki kakršnihkoli posnetkov za končne uporabnike. Mediji, ki jih prodajate tako niso toliko pomembni – bodisi klasične zgoščenke ali spletne datoteke. Pomembna pa je registracija dejavnost »Snemanje in izdajanje zvočnih zapisov in muzikalij« (SKD 59.200). Ta dejavnost zadostuje tudi za založništvo muzikalij. V kolikor pa se ukvarjate s trgovino z glasbenimi mediji pa sta primerni dejavnosti »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z glasbenimi in video zapisi« (SKD 47.630) ali v primeru trgovine na debelo: »Trgovina na debelo z električnimi gospodinjskimi napravami« (SKD 46.430).

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

DJ-ju lahko pomaga družinski član

V kolikor že opravljate takšno dejavnost in si želite angažirati katerega od sorodnikov tako da ga boste prijavili kot »brezplačna pomoč podjetniku«. Ne pozabite to predhodno prijaviti s primerno objavljenim M12 obrazcem na katerih od SPOT točk ali preko portala. Za tako pomoč mora oseba, ki Vam pomaga voditi tudi natančen dnevnik svojega delovanja in za pomoč osebe morate plačevati tudi prispevek. Več o temu smo pisali že v članku »Pomoč družinskega člana v podjetju«.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja