Go to Top

Bitcoin je postal enakovredna valuta

Ob menjavi valute bitcoin  v evre po novem ne bo več potrebno plačati davka na dodano vrednost (DDV). To pomeni, da so transakcije z valuto bitcoin izenačene s transakcijami med t. i. tradicionalnimi valutami, status valute bitcoin pa je – vsaj v EU – izenačen z drugimi valutami.

bitcoin

Sodišče Evropske unije je namreč sprejelo sodbo, s katero so določili, da se kupcem bitcoinov davka na dodano vrednost (DDV) ob nakupu ali prodaji z t. i. tradicionalnimi valutami ne sme več zaračunavati.

Pojasnjujejo, da so nastajale težave pri določanju davčne osnove in zneska DDV, ki se lahko odbije v okviru finančnih transakcij.  Te težave nastajajo tudi pri transakciji menjave, ne glede na to, ali gre za menjavo tradicionalnih valut, ki so običajno oproščene plačila DDV, ali za menjavo teh valut v virtualne valute. V sodbi priznavajo, da čeprav bitcoini niso zakonito plačilno sredstvo, pomenijo plačilno sredstvo, ki ga sprejmeta stranki določene transakcije.

Hkrati je dobila virtualna valuta bitcoin s sodbo status neposrednega plačilnega sredstva med subjekti, ki jo sprejmejo, in tudi zato je transakcija menjave po novem oproščena plačila DDV.

S sodbo evropskega sodišča je valuta bitcoin izenačena z drugimi valutami.

Klikni in deli

Na Finančni upravi RS, kjer so slovensko javnost uradno o spremembi pravil obvestili danes, opozarjajo, da odločitev ne velja za nazaj oziroma retroaktivno. DDV morajo biti oproščene le transakcije, opravljene od sprejetja sodbe dalje – od 22. oktobra 2015.

Kaj je bitcoin?

Bitcoin velja za moderno valuto, ki je decentralizirana in izključno digitalna. Od klasičnih valut se razlikuje v tem, da pri poslovanju ni udeležen posrednik, kot je na primer banka, temveč pri transakcijah sodelujeta le dve neposredno udeleženi stranki.

izobraževanje

V prvem delu predavanja vam predstavimo, na katere formalne omejitve morate biti pozorni, ko se odločate za spletno trgovino. V drugem delu pa, kako čim ceneje »zgraditi« trgovino v oblaku in kako z njo poslovati.

Več informacij

Več o virtualni valuti bitcoin si lahko preberete tukaj. Če vas zanima, kakšno bo poslovanje in plačevanje z bitcoini po novem letu oziroma pri obvezni uporabi davčnih blagajn, si to lahko preberete v članku Davčne blagajne za plačevanje z bitcoini.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja