Go to Top

Bankovec za 500 evrov se poslavlja. Ga boste kaj pogrešali?

Evropska komisija je sporočila, da po letu 2018 rožnato-vijolični bankovec za 500 evrov ne bo več obstajal.

Zakaj se bankovec za 500 evrov poslavlja?

Svet guvernerjev Evropske centralne banke (ECB) je po pregledu evrobankovcev iz serije Europa odločilo, da bodo prenehali proizvajati bankovec za 500 evrov. Navajajo, da je razlog za tako odločitev predvsem upoštevajoč strah, ki ga ta bankovec prinaša ob nedovoljenih dejavnosti, kot so pranje denarja, terorizem in kriminalna dejanja. Izdaja bankovca za 500 evrov se bo končala s koncem leta 2018, takrat pa ECB načrtuje tudi prenovo bankovcev za 100 in 200 evrov. Ostali bankovci, med 5 in 200 evri, ostajajo nespremenjeni.

Morda vas zanima tudi, kdaj je v obtok prišel bankovec za 5 evrov?

Pomislek in poročilo ob ukinitvi bankovcev večjih vrednosti naj bi nastalo na pobudi poročilo največjih gospodarstev sveta, ki so ga pripravili čez lužo. Pozvali so, da se bankovci z visokimi nominacijami umaknejo iz obtoka, saj bi se na ta način lažje bojevali proti kriminalu. Poleg bankovca za 500 evrov v poročilu omenjajo tudi bankovec za 100 dolarjev in 50 funtov.

Kratek pregled zgodovine evra

Ime “evro” je izbral Evropski svet na zasedanju v Madridu leta 1995 v okviru priprav na enotno valuto.

Navdih za simbol za evro (€) je bila grška črka epsilon (Є). Ta simbol se razlaga tudi kot simbol za prvo črko imena Evropa v latinici, medtem ko vzporedni črti predstavljata stabilnost. Evropska komisija je organizirala notranji natečaj za simbol evra. V izboru so pregledali približno 30 skic, od katerih so tretjino preskusili v javnosti, končni videz pa sta leta 1995 izbrala takratni predsednik Komisije Jacques Santer in komisar Yves Thibault de Silguy med dvema najboljšima predlogoma.

Različne velikosti, kontrastne barve in reliefni vzorci evrskih bankovcev vsem uporabnikom, tudi slabovidnim, pomagajo prepoznati vrednosti. Vrednosti bankovcev so 5, 10, 20, 50, 100, 200 in 500 evrov. Bankovci imajo več zaščitnih elementov, kot so vodni znak, varnostna nit in hologram, ki preprečujejo ponarejanje in pomagajo pri prepoznavanju pristnega bankovca.

Za kovance so razvili sodobne tehnične specifikacije, s čimer je nezakonito ponarejanje zlasti kovancev v vrednosti 1 evra in 2 evrov zelo težko. Osem vrednosti kovancev je različnih velikosti, barv in debeline, kar je odvisno od njihove vrednosti: 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov ter 1 in 2 evra.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja