Go to Top

Banke so od nedelje dalje vsem, ki izkažejo upravičen interes, dolžne odpreti osnovni plačilni račun

Banke so od nedelje, 18. septembra 2016 dalje, vsem, ki izkažejo upravičen interes (tudi npr. tujcem, prosilcem za azil itd.), dolžne odpreti osnovni plačilni račun. Račun bo imel oznako vrste B, imetniki pa bodo lahko zgolj fizične osebe.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Poslovanje od A do Ž vam povemo na našem seminarju! Posvetite se svojim poslom, nam pa prepustite, da vas zapeljemo v podjetništvo!

Več informacij

Julija je bila objavljena novela Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS-E), ki je uvedla osnovni plačilni račun. V nacionalno zakonodajo se tako prenaša Direktiva 2014/92/EU o primerljivosti nadomestil, povezanih s plačilnimi računi, zamenjavi plačilnih računov in dostopu do osnovnih plačilnih računov (PAD), so zapisali na Ajpesu.

Prijava na izobraževanje

Tako se uvaja nova vrsta transakcijskega računa (B) – osnovni plačilni račun. Vse oznake vrst računov si lahko ogledate tukaj.

Osnovni plačilni računImplementacija Direktive vsebuje tri sklope; v prvi sklop so umeščeni ukrepi za zagotavljanje preglednosti in primerljivosti nadomestil, povezanih s plačilnimi računi, v drugega sodi ureditev poenostavljenega postopka zamenjave plačilnega računa in s tem povezanih nadomestil ter odgovornosti ponudnika plačilnih storitev, v tretjega pa ciljem zagotovitve finančne vključenosti urejen dostop potrošnikov do osnovnega plačilnega računa, ki ga bodo kot obliko transakcijskega računa pod nediskriminatornimi pogoji dolžne zagotavljati vse banke in hrani, pišejo na Banki Slovenije.

Banke so od nedelje dalje, vsem, ki izkažejo upravičen interes, dolžne odpreti osnovni plačilni račun.

Klikni in deli

Spomnimo, cilj osnovnega plačilnega računa je vsakemu potrošniku omogočiti dostop do bančnega računa in tako omejiti finančno izključevanje. To je dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa. Več si lahko preberete tudi v Najvišji stroški poslovanja, ki jih lahko banka zaračuna, bodo vezani na višino osnovnega zneska.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja