Go to Top

Arhitekt kot samostojni podjetnik – kako odpreti podjetje?

Arhitekt je lahko tudi samostojni podjetnik. Sodobna arhitektura se ne omejuje le na oblikovanje in načrtovanje prostorov. Danes se arhitekti vse bolj uveljavljajo kot samostojni podjetniki, ki prevzamejo vlogo pri oblikovanju okolja in pri drugih projektih.

Registrirate lahko različne oblike podjetij: redni s.p, popoldanski s.p. ali d.o.o. Če ste tudi vi arhitekt, ki si želi na samostojno podjetniško pot, se obrnite na podjetniške svetovalce podjetja DATA. Pomagali vam bo razjasniti morebitna vprašanja, pri nas pa lahko tudi brezplačno registrirate podjetje. Za termin svetovanja ali registracije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja – postopek

Arhitekt – razlogi za samostojno podjetniško pot

  • Večja svoboda: kot samostojni arhitekt imate svobodo pri oblikovanju in izražanju lastnih idej.
  • Lasten slog: kot samostojni podjetnik lahko razvijete svoj edinstven arhitekturni slog in se specializirate za projekte, ki vas še posebej zanimajo.
  • Večja odgovornost in dobiček: kot lastnik podjetja imate večjo odgovornost in nadzor nad svojim delom. Imate tudi več možnosti, da skozi različne projekte dosežete večji finančni prihodek.
  • Prilagodljiv urnik: samostojno upravljate s svojim delovnim časom in usklajujete delo s zasebnim življenjem.
  • Gradnja lastne blagovne znamke: razvoj lastne blagovne znamke omogoča večjo prepoznavnost in možnost za privabljanje strank.

Izračunajte si plačo


Zanesljiv računovodski servis

Kako poteka postopek registracije svojega lastnega podjetja?

Referent na DATA točki pripravi vse obrazce, ki so potrebni ob sami registraciji (prijavni obrazec, obrazec za oddajo davčnih podatkov ter M obrazec za zavarovanje). Zato je postopek registracije hiter.

Ob sami registraciji vas referent vpraša, katero dejavnost boste opravljali, saj je potrebno dejavnosti vnesti po šifrah. Najdete jih v dokumentu SKD – standardna klasifikacija dejavnosti.

Ustanovitev s.p.

Arhitekt – katere dejavnosti registrirati?

Kot bodoči arhitekt boste svoje dejavnosti našli pod številko “SKD 71.1- Arhitekturno in tehnično projektiranje in s tem povezano svetovanje“. Referentu morate predati 5-mestno šifro. V tem podrazredu boste našli:

(SKD 71.111) – Arhitekturno projektiranje
Sem spada:   – arhitekturno projektiranje in s tem povezano svetovanje
– 3D risanje hiš, prostorov in pohištva na podlagi 2D načrtov oziroma slik

(SKD 71.112) – Krajinsko arhitekturno, urbanistično in drugo projektiranje
Sem spada:   – prostorsko, urbanistično in krajinsko načrtovanje in s tem povezano svetovanje

Normiranec s.p.

Arhitekt – pogoji za opravljanje dejavnosti

Za registracijo oziroma opravljanje teh dejavnosti je zahtevano izpolnjevati določene pogoje.

Za opravljanje arhitekturne dejavnosti so potrebni tudi specifični pogoji. O njih se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci. Za termin  svetovanja, nas lahko pokličite na telefonsko številko 01/600-1530  ali nam pišite na data@data.si. Pomagali vam bomo pri razjasniti morebitnih vprašanj in vas pripravili na postopek ustanovitve podjetja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja