Go to Top

Ali Uber prihaja v Slovenijo? Gre za enega izmed primerov delitvene ekonomije

Take so napovedi podjetja Uber za jugovzhodno Evropo, ki je našo južno sosedo s to obliko t. i. delitvene ekonomije že preplavil. Spomnimo, delitvena ekonomija je vrsta ekonomije, v kateri več različnih posameznikov uporablja eno dobrino. V tem primeru je ta dobrina lahko avto, kolo, stanovanje ali hiša, lahko pa gre tudi za hišne pripomočke in orodja. V teoriji delitvene ekonomije se prioritizira dostopnost in ne lastništvo.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate hobi, ki ga obvladate? Pa želite z njim tudi nekaj dodatno zaslužiti? Nič lažjega! Na DATI vam brezplačno povemo, kako to izvedete!

Več informacij

Prijava na brezplačno izobraževanje

Uporabniki dobrin so nad delitveno ekonomijo načeloma navdušeni, saj praviloma prinaša cenejšo storitev najema oziroma uporabe, malo manj pa je stvar pri srcu uradnim organom, saj je nad zadevo težko imeti nadzor. Pri povezovanju ponudnikov in uporabnikov je ključen internet in prav ta omogoča preskok posrednikov in nadzornikov, smo pisali v prispevku Delitvena ekonomija brez davčnih popustov.

Ali je nudenje prevoza obdavčeno?

  1. Primer Prevoz.org

Če  fizična oseba na vožnjo, ki jo opravi zase, povabi sopotnika in gre med njima za delitev stroškov ter je takšno plačilo nižje od stroška vožnje, takšna delitev zasebnih prevozov, ki jih ponudniki tako ali tako opravijo za svoje osebne potrebe, ne predstavlja dela na črno, prav tako ni delo na črno, če si v takem primeru ponudniki in iskalci med seboj razdelijo stroške prevoza, goriva in cestnin. To vožnjo bi oseba opravila tudi v primeru, da sopotnika, ki bi z njim delil stroške, ne bi bilo. Gre za kritje stroškov prevoza v sorazmernem deležu. Tak dohodek se obdavči kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Uber

  1. Primer Uber

Če pa fizična oseba opravlja redne vožnje na zahtevo iskalca prevoza – torej vožnje, ki jih fizična oseba, v primeru, da sopotnika ne bi bilo, ne bi opravila, se to šteje za opravljanje pridobitne neodvisne dejavnosti, za katero so predpisani tudi posebni pogoji za opravljanje dejavnosti, pišejo na Finančni upravi RS (Furs). Fizična oseba, ki opravlja prevoze, se mora za opravljanje te dejavnosti ustrezno registrirati in izpolniti posebne pogoje. Doseženi dohodki iz tega naslova se obdavčijo kot dohodek iz dejavnosti. Čim gre pri zaračunavanju stroškov za pridobitno dejavnost – stalno ali začasno opravljanje dejavnosti oziroma za dobiček, pa se že lahko ugotavljajo elementi opravljanja dejavnosti, smo pisali v Občasno nudite prevoz? Oglašujete prek spleta? Kaj je za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Uspeh Uberja sicer temelji na tehnologiji njegove aplikacije, ki povezuje voznike s potniki na način, da lahko voznik načrtuje naslednjo vožnjo, še preden odloži prejšnjega potnika. Tako so cene lahko nižje, vozniki pa zaslužijo več, pišejo na STAkrog.

Podjetje Uber, ki je našo južno sosedo s ponudbo iskanja ugodnih prevozov že preplavil, načrtuje prihod v Slovenijo.

Klikni in deli

Med druge primere delitvene ekonomije lahko umestimo tudi Airbnb (oddajanje sob oziroma stanovanj), sem pa bi lahko umestili tudi izposojo koles Bicikelj in Knjižnico Reči.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja