Go to Top

Ali tik pred koncem leta lahko vplivamo na izračun dohodnine 2015?

Posamezniki, ki prejemajo osebni dohodek, lahko tik pred koncem leta na izračun dohodnine 2015 vplivajo le s sklenitvijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Izračun dohodnine 2015

Fizična oseba, ki prejema plačo, lahko na izračun dohodnine za leto 2015 vpliva le z olajšavami. Tik pred koncem leta lahko to naredi tako, da sklene dodatno pokojninsko zavarovanje in s tem pridobi pravico do dodatne olajšave v maksimalni višini 2.819,09 evra oziroma do toliko, kolikor je dejansko vplačana, oziroma do 24 odstotkov obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

izracun dohodnine 2015

Na splošno je vplivanje na izračun dohodnine 2015 pri fizičnih osebah možen le z olajšavami, izpostavljajo v računovodstvu podjetja Data.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ob že omenjeni olajšavi lahko fizične osebe uveljavljajo tudi olajšavo za vzdrževanje otroke – več podrobnosti tukaj – ali za drugega vzdrževanega družinskega člana (2.436,92 evra).

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Olajšava pripada tudi invalidom s 100 odstotno telesno okvaro (17.658,84 evra). Posebna osebna olajšava je priznana tudi dijakom in študentom v višini 2.477,03 evra na leto, več o njej pa si lahko preberete tukaj.

Po Zakon o dohodnini (ZDoh-2) so z dohodnino obdavčeni vsi dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu. V izračun dohodnine 2015 bodo tako vključeni vsi dohodki tega leta, ne glede na obliko izplačila. V obračun dohodnine za leto 2015 morajo biti vključeni tudi prihodki na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb, prejete najemnine, obresti in drugi dohodki iz kapitala ter morebitne bonitete, če jih fizična oseba prejme v tem koledarskem letu.

Kaj pa samozaposleni?

»Tiste fizične osebe, ki prejemajo navedene dohodke iz naslova samostojnega opravljanja dejavnosti, pa so vezane na datum opravljene storitve. Torej, če bo storitev opravljena v decembru, potem se ne glede na datum plačila upošteva dohodek še v tem letu,« opozarjajo v računovodstvu podjetja Data. Če bo storitev opravljena v januarju, pa bo temu sledilo plačilo v januarju in s tem bo tudi dohodnina obračunana v prihodnjem letu.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ali veste, na kaj morate biti pozorni, ko se odločite, da boste normiranec? Katerih datumov ne smete zamuditi in katere evidence morate voditi?

Več informacij

Fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost, lahko na dohodnino vplivajo z dodatnimi stroški, investicijami ali olajšavami, vendar le, če ne poslujejo na podlagi normiranih odhodkov. Če so obdavčene na podlagi normiranih odhodkov, pa ne morejo uveljavljati ne stroškov ne olajšav.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja